Livskraft i samspel

Sammanfattning 2015

Varje år gör jag en sammanfattning av året som har gått – något jag starkt kan rekommendera alla att göra. Det är något lugnande och helande över att stanna upp en stund och tänka tillbaka på den tid som varit.

Vad minns du mest från 2015?
Arbetsivern, arbetsglädjen och teamkänslan när utbyggnaden har tagit form. Jag minns sena kvällar på taket och familjeutflykter till bygghandeln. Doften av kokkaffe vid förmiddagsfikat och spåren av smörkladdiga barnfingrar. Jag minns vårdagar i hagen och känslan när getterna äntligen kom till gården. Jag minns den djupgående tacksamheten över en god vän och en kopp kaffe. Och den kittlande känslan i kroppen när nya idéer och planer tar form. Och den otroliga frihetskänslan när jag sa upp mig. 

Finns det något som du önskar att du gjort annorlunda?
En fotografering av ett dop. Grubblat mindre.

Vad gjorde du som du är stolt över?
Utbyggnaden. Samt att jag analyserat, reflekterat och agerat. Med mycket stöd av de närmaste omkring mig. Tack.

Reste du någonstans?
Ja, kors i taket! Jag var till Ljublijana i Slovenien och var både social och kulturell. Läste böcker på en parkbänk i solen, såg dansande män i kroppsstrumpa och pratade tills stämbanden svullnade.

Vad tittade du på?
Serien Bron.
Intressanta YouTube-klipp om maskar och microorganismer – jag blir alldeles exalterad! På riktigt alltså.

Vad lyssnade du på?
Radio – P1 och P4. Olika tolkningar av Dan Anderssons alster och andra svenska visor. Jag är oerhört svag för välformulerade svenska texter i musikform och tar gärna emot tips på nya upptäckter, oberoende av om de är från våra tidevarv eller för 70 år sedan.

Vad läste du?
En man som heter Ove av Fredrik Backman.
Att hitta glädje i skrivandet av Kim M Kimselius
Glashjärtat och Resan till sommaren av Anna Helgesson
Det enda vi har är våra kroppar av Bob Hansson
Livet efter dig av Jojoj Moyes
Diverse böcker om odling och kompostering.

Mest otippat i år?
Mitt plötsliga intresse för odling som liksom exploderade i samma stund som jag skördade en handfull potatisar. I min ungdom lovade jag mig själv att aldrig, aldrig någonsin odla. Och speciellt inte potatis. Men här står jag nu, med ett förberett potatisland, några odlingsbäddar och väntar på att våren ska komma.

Hur gick det med målen för 2015?
Jo då. Stommen och taket är som planerat på plats, och även allt annat exteriört på utbyggnaden. Jag har cyklat med barnen, men vi har ännu inte rivit det storhuset. Jag har heller inte lärt mig hantera varken kameran eller stå på händer. Men känner mig ändå rätt nöjd med året som har gått.

Några mål för 2016?
Att inte ha några mål. Det här året ska livet liksom få leva sig själv lite, och känslan i magen ska få bestämma vägen.

Vad vill du förändra inför 2016?
Grunden till alla förändringar är redan lagda och jag vet inte alls vart det kommer att landa. Men om jag ska försöka hitta något konkret, så ska jag använda tygkassar istället för plastkassar när jag handlar. Det kan låta simpelt, men är ungefär som att få en minigris att dansa cancan – dvs teoretiskt inte omöjligt, men hur gör man? Hur gör man för att komma ihåg de där tygkassarna INNAN man är framme vid kassan? Jag har ännu inte listat ut det. Men 2016 ska bli året då jag lär en minigris att dansa cancan – eller ja, lär mig använda tygkassar när jag handlar.

6 kommentarer

 1. Eva Ullerud

  Lustigt när jag läser om getterna så tänker jag, precis, era getter är ett av mina fina minnen från 2015 också. Och Knas-Katten. Och byggprojektet. Tack för att vi fått följa med på allt detta!
  Gott slut och, snart, Gott Nytt!
  Kram
  Eva

 2. Anna Åberg

  Hej!
  Jag trillade in här av en ren händelse, läste din sammanfattning av det gångna året och jag är fast!
  Drömmer om självhushållning, en massa djur och att kunna stå på trappan och välkomna barnen hem efter skolan. Dina ord har gett mig en putt i rätt riktning! Nu ska jag fortsätta längta efter doften av leriga grusvägar och knoppar som brister!
  Tack!
  Mvh Anna

 3. Kim M. Kimselius

  Hej!
  Du fick mig att må bra! Underbart inlägg, sådan kontrast till mitt egna fruktansvärda 2015, tar gärna en bit av ditt år och njuter av.
  Dessutom fick jag syn på att det var en av mina böcker du hade läst under året. Härligt! Minns det också, fin recension. Tack!
  Vi följs åt under ännu ett år, och det ser jag fram emot.
  Önskar dig ett gott, glädjefyllt 2016.
  Kramar Kim 🙂

 4. SlaktarStina

  Du får gärna ta hela mitt år om det får dig att må bättre! Jag ser fram mot ännu ett år med dig i internets gemenskap – Tack!

 5. SlaktarStina

  Åh vad roligt, välkommen hit! Dela gärna med dig, vi behöver alla hjälpas åt för att minnas våra drömmar bland vardagens lilla gång!

 6. SlaktarStina

  Vad glad du gör mig! Gott nytt och med hopp om ett tillfredsställande 2016 i skrivandets tecken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑