Livskraft i samspel

Månad: april 2023

Våren som kom av sig.

Våren kom av sig i klassiskt april-manéer, och blötsnön vräker ner. Från att stått i kortbyxor och t-shirt i lördags, så är långkalsonger, vinterjacka och mössa framplockat igen.

Det är inte mycket att klaga över egentligen – det är vad det är, och så mycket mer kan man inte göra. Vädret kan jag inte rå över, ej heller att några ruggiga dagar lyckas inträffa med kalvning och lamning. Men i enlighet med lagen om alltets jävlighet, så sammanfaller det också med en av de veckor då jag är ensamt ansvarig på farmen över djur och barn. Och det är också då som jag, lagomt till läggdags, upptäcker att frysboxarna står utan el och sen ägnar halva natten åt görat som följer med den upptäckten. För att sen i gryningen göra en djurrunda och känna djup tacksamhet över att det är lugnt och alla verkar må bra. Så att jag kan åka hem och lägga mig på kökssoffan nån timme, innan nästa pass tar vid. Det är lite så mina dagar förflyter just nu – livet händer och allt jag kan göra är att surfa med.

Det eländiga vädret kommer fortsätta några dagar till, och jag kan inget annat göra än att åka runt hos djuren och lösa vad som uppstår. Om något uppstår. Erfarenheten säger att om det är något som händer, så är det definitivt inte det som jag har oroat mig för. Vilket säger en del om hur lönlöst det är att släppa in tankarna i orons virvlande kammare.

Och även om jag tidvis är bekymrad över snön som faller, och det gråmulna vädret som liksom kryper in som en isande kyla i varenda vrå – så verkar inte djuren bry sig nämnvärt. Bara det finns mat, så löser sig resten. De äter och idisslar, matar barn och sover. Och sen börjar de om. Gör sitt jobb i ekosystemet och förstärker förutsättningarna till liv. Lite som jag själv, men djuren har en helt annan självklarhet i sitt görande. Jag observerar dem och lär. Försöker fånga ko-lugnet och ta med mig vidare in i dagen.

Under veckan som har förlöpt så har det kommit fyra kalvar; 17 april, 19 april och två stycken den 23 april. (så där har ni de första datumen för kalv-lotton…!) Jag förväntar mig att det ska komma ytterligare 22 kalvar innan dagarna återigen blir kortare och mörkret sakta återvänder. Det är inte långt dit. Om mindre än två månader så är det midsommar. Men just nu så viner snön utanför fönstret och jag hoppas djuren väntar med nedkomsten av fler liv tills det blivit bättre väder. Hoppas kan man ju alltid…

Att skaffa får – del 1.

Här kommer ett litet inlägg till er som funderar på att skaffa får.

Det första du bör göra är att svar på frågan; Varför? Varför vill du skaffa får? Att klargöra det för sig själv och andra, är en bra grund till de beslut och de arbete som kommer därefter.

Därefter kan du läsa på jordbruksverkets hemsida om får, för att försäkra dig om att dina tankar kring fåren går i linje med de bestämmelser som finns. Om formuleringarna känns byråkratiska och svåra att sätta in i ditt sammanhang – så kan jag trösta dig med att du är inte den första. Bolla gärna med någon som har får, för att få guidning till vad det innebär i ditt sammanhang.

Därefter behöver du kolla över vad du har för mark åt djuren. Rent teoretiskt kan du hålla dem inne i ditt vardagsrum året om, men om det är din tanke så bör du nog gå tillbaka till första steget och tänka ett varv till.

Men hur mycket mark behöver ett får?

För det först får du inte hålla bara ett får. De är flockdjur och behöver därmed vara flera tillsammans för att må bra. Hur mycket mark du behöver är avhängt med hur marken ser ut, hur mycket det växer, hur ofta du tänker flytta djuren osv osv. En grusparkering på 10ha och en äng på 10 ha, är vitt skilda vad gäller möjligheten för djuren att äta sig mätta. Alla nyanser finns däremellan – det kan växa jättebra och det kan växa lite mindre bra. Är du osäker om din mark räcker, så se till att ha marginalen på rätt sida, alternativt ha en vattensäker plan B – vad gör du om inte betet räcker? Kom ihåg att de ska ha tillgång till friskt vatten varje dag – hur löser du det?

Sen kommer det en vinter också. Får ska minst ha tillgång till ett tak med tre väggar som skydd mot väder och vind. Där ska det finnas en ströbädd (ex halm). Där kommer det bli massa bajs. Hur ska du hantera det utifrån de förutsättningar som du har?

De ska även ha tillgång till vatten vintertid. Vintertid innebär oftast minusgrader och att vattnet fryser, och du behöver ha en idé om hur det ska lösas. Sen var det maten – hur ska du se till att de har foder under vintern?

Om du inte tänkt tagit foder själv, så hör efter vart du kan köpa och i vilken form det kommer. Stora balar med blött foder är olämpligt om du har få djur, då fodret troligtvis kommer bli dåligt innan djuren ätit upp det. Alternativt så fryser det ihop till en stor isklump. Får föredrar spädare foder än vad kor gör, så är det för grovt kommer de rata mycket. Det kan vara dåligt, eller det kan vara bra – det beror på ditt sammanhang och hur du vill ha det kring djuren. (Själv föredrar jag torrt, spädare foder till mina får).

Får behöver klippas. Ska du göra det själv? med vilka grejer? Och om du inte ska göra det själv – vem ska göra det åt dig? kostnad?

Du ska även se till djuren dagligen. Om du redan nu lever ett liv där du upplever att tiden inte räcker till, att du är väldigt stressad och på gränsen till utbränd, så behöver du bestämma dig för vad du ska sluta med för att göra plats för fåren.

När du har tänkt igenom samtliga punkter ovan, så kommer vi till del två; Inköp av grejer och djur – men det får bli i ett kommande inlägg senare i veckan. Då redovisar jag vad vi har för stängsel osv. Stay tuned!

Kalv-lotto – vinn ett fårskinn!

Det är första gången på länge som Nyhammars IF har ett tjejlag (F-12/-13/-14) i fotboll! Nu vill de åka på cup i sommar, så för att samla in pengar till det, så har vi startat kalv-lotto. Du ska gissa vilka datum det kommer födas kalvar och kan vinna ett fårskinn från Slaktarn´s gård.

Att lämna in en lottorad kostar 50kr och pengarna går oavkortat till flicklaget i Nyhammars IF.

Gör så här;

Skriv ner sju datum som du tror det kommer födas kalvar på, samt svaret på utslagsfrågan och ditt namn i ett sms som du skickar till;

Kristina Forsberg 073-6596671

Swisha sen 50kr till vår kassör Sofia Fors på nummer 070-28 29 053. Ange kalvlotto i meddelandet.

Utslagsfråga; hur många balar åt våra nötkreatur under vintersäsongen 2022/2023?

Sista dag att lämna in en lottorad är 22 april! (…och du kan inte ange datum som passerats eller påbörjats, så se till att få in din rad redan idag!)

Tjuren släpptes in till korna den 15 juli 2022. Vinnaren kommer kontaktas i slutet av juni. Vill du följa kalvrapporteringen under våren, så finner du veckouppdateringar här på bloggen, eller lite allteftersom på Instagram/FB. (SlaktarStina).

Utmana familjemedlemmar och arbetskompisar – vem lyckas gissa bäst på kalvarnas nedkomst!? Och bidra samtidigt till att ett glatt tjejgäng med spring i benen och kämpaglöd i hjärtat får möjlighet att åka på ett fotbollsäventyr i sommar! TACK på förhand.

Nu börjar det.

Måndag morgon. Det knastrar från nattfrusen mark och solen letar sig upp bland grantopparna. Det blir små moln av mina andetag och i huvudet listar jag upp de administrativa uppgifterna som jag behöver ta tag i den här måndagen, så här efter påsklov och flerfaldiga födelsedagsfirande. Skatteverket, infomail, rapportering till certifieringsorgan. Betesplanering, förbereda föredrag, skriva faktura, betala faktura. Så mycket längre hinner jag inte, det plingar till i telefonen. Kalv i hagen. Hjärtat tar ett skutt och adrenalinet ökar i kroppen. Egentligen ingen större överraskning, men ändå, årets första kalv är alltid lika omtumlande. Nu börjar det.

Upp med barnen och i med frukost. Packa iordning grejer och ner till hagen. Det är en vacker morgon. Två grader kallt och en sol som lovar varmare temperaturer längre fram på dagen. En fin dag för ett nytt liv. Jag undrar vem det är som kalvat. Millimetermannen har sin övertygelse, jag har en annan, men ingen av dem är rätt.

Men det spelar ingen roll. För där i hagen på foderresterna ligger kon tillsammans med sin nyfödda kalv, och allt ser bra ut. Det var jag iochförsig redan informerad om, av de skickliga kalvspanare som jag har runtomkring mig, men oron släpper aldrig helt innan jag sett dem själv.

Kalven sover och kon reser på sig när jag kommer emot dem. Hon tittar på mig med den där blicken som bara nykalvade kor kan ge, och hon muar det där typiska ko-kalv lätet. Tittar på mig utforskande, med frambenen något bredare isär och huvudet ner. Det prasslar av fruset fjolårsgräs runt mina stövlar och jag ryser. Om det är av kylan eller över situationen som sådan, kan jag inte riktigt svara på. Jag pratar med henne och hon låter mig klia henne över ryggen. Efterbörden har inte släppt, men jag ser att ena sidan av juvret är urmjölkad.

Jag lämnar henne och kalven ifred. Öppnar en bal åt de andra korna, ser att de mår bra, men det är svullet, spänt och stånkigt för flera av dem. Inom 6 -7 veckor så kommer hela hagen att bubbla av skuttiga kalvar. Jag ryser igen. Solen har klättrat upp till trädtopparna och den värmen min rygg när jag går tillbaka till kalven igen. Jag har med mig en famn med hö till kossan, och hon äter med god aptit. Jag kontrollerar kalven närmare och den får sina gula, fula lappar i öronen.

Men förutom dem så är allting så övervälvande vackert. Morgonen, kalven, kon och livet. Värmen från kropparna i den kyliga morgonen, fjolårsgräset som gömmer det nya, späda, gröna. Nu börjar det, nu börjar det!

Hurra för mig!

Jag fyller 37 år. Jag har tidigare inte sett någon anledning till att uppmärksamma min födelsedag, men med tiden som går så har jag insett att man ska ta varenda chans man får att fira livet.

Så hurra för att jag blir 37 år! Hurra för mina föräldrar som gett mig en fin grund att bygga vidare på, även om jag tidvis protesterade mot att stapla ved och bo i tält. Hurra för att jag får uppleva hur håret strösslas med silverstrån, och rynkor som berättar om sol i ögonen och vind mot kinden. Hurra för den här kroppen som fött fram två barn och som låter mig uppleva livet! Glädje och smärta, sorg och förnöjsamhet, kärlek och ilska, vänskap och besvikelse.

Fotograf: Louis Nordström

Hurra för ärren, de kroppsliga och de själsliga, som finns där som små kom-ihåg-lappar om hur fort saker och ting kan förändras. Hurra för att jag kan höra fåglarna som kommer om våren och känna doften av kor i februarisol! Hurra för att jag får leva i den spännande tid som är, med så mycket potential att göra saker och ting bättre. Hurra för alla fina människor omkring mig, som låter mig vara Kristina i all min bräckliga kraftfullhet, oavsett kläder, oavsett sinnesstämning. Jag gör allt jag kan för att ni ska få drass med mig flera år till.

Välkomna på ko-fika!

Sockenstugan i Grangärde, söndag 16 april kl.14.00

Vi vill bjuda in till en ko-fika, och hoppas att du vill komma!

Vi berättar lite om vår verksamhet och hur vi arbetar och tänker kring djuren och markerna. Kalvningen är snart i antågande, så kommer vi ägna lite tid åt den också. Kristina pratar max 30 minuter, sen ägnar vi oss åt samtal och umgänge. Kom och ställ frågor, och hjälp oss göra detta till en fin fikastund, människor emellan.

Vi bjuder på kaffe/the/saft och hembakat fikabröd. För att vi ska kunna beräkna åtgången – anmäl din medverkan genom att ringa eller skicka meddelande till Kristina 073-65 96 671, senast 15 april.

Varmt välkomna! /Kristina och Magnus, Slaktarn´s Gård

© 2025 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑