Här kommer ett litet inlägg till er som funderar på att skaffa får.

Det första du bör göra är att svar på frågan; Varför? Varför vill du skaffa får? Att klargöra det för sig själv och andra, är en bra grund till de beslut och de arbete som kommer därefter.

Därefter kan du läsa på jordbruksverkets hemsida om får, för att försäkra dig om att dina tankar kring fåren går i linje med de bestämmelser som finns. Om formuleringarna känns byråkratiska och svåra att sätta in i ditt sammanhang – så kan jag trösta dig med att du är inte den första. Bolla gärna med någon som har får, för att få guidning till vad det innebär i ditt sammanhang.

Därefter behöver du kolla över vad du har för mark åt djuren. Rent teoretiskt kan du hålla dem inne i ditt vardagsrum året om, men om det är din tanke så bör du nog gå tillbaka till första steget och tänka ett varv till.

Men hur mycket mark behöver ett får?

För det först får du inte hålla bara ett får. De är flockdjur och behöver därmed vara flera tillsammans för att må bra. Hur mycket mark du behöver är avhängt med hur marken ser ut, hur mycket det växer, hur ofta du tänker flytta djuren osv osv. En grusparkering på 10ha och en äng på 10 ha, är vitt skilda vad gäller möjligheten för djuren att äta sig mätta. Alla nyanser finns däremellan – det kan växa jättebra och det kan växa lite mindre bra. Är du osäker om din mark räcker, så se till att ha marginalen på rätt sida, alternativt ha en vattensäker plan B – vad gör du om inte betet räcker? Kom ihåg att de ska ha tillgång till friskt vatten varje dag – hur löser du det?

Sen kommer det en vinter också. Får ska minst ha tillgång till ett tak med tre väggar som skydd mot väder och vind. Där ska det finnas en ströbädd (ex halm). Där kommer det bli massa bajs. Hur ska du hantera det utifrån de förutsättningar som du har?

De ska även ha tillgång till vatten vintertid. Vintertid innebär oftast minusgrader och att vattnet fryser, och du behöver ha en idé om hur det ska lösas. Sen var det maten – hur ska du se till att de har foder under vintern?

Om du inte tänkt tagit foder själv, så hör efter vart du kan köpa och i vilken form det kommer. Stora balar med blött foder är olämpligt om du har få djur, då fodret troligtvis kommer bli dåligt innan djuren ätit upp det. Alternativt så fryser det ihop till en stor isklump. Får föredrar spädare foder än vad kor gör, så är det för grovt kommer de rata mycket. Det kan vara dåligt, eller det kan vara bra – det beror på ditt sammanhang och hur du vill ha det kring djuren. (Själv föredrar jag torrt, spädare foder till mina får).

Får behöver klippas. Ska du göra det själv? med vilka grejer? Och om du inte ska göra det själv – vem ska göra det åt dig? kostnad?

Du ska även se till djuren dagligen. Om du redan nu lever ett liv där du upplever att tiden inte räcker till, att du är väldigt stressad och på gränsen till utbränd, så behöver du bestämma dig för vad du ska sluta med för att göra plats för fåren.

När du har tänkt igenom samtliga punkter ovan, så kommer vi till del två; Inköp av grejer och djur – men det får bli i ett kommande inlägg senare i veckan. Då redovisar jag vad vi har för stängsel osv. Stay tuned!