Livskraft i samspel

Fynd i markerna.

Morgonpromenad genom skogen. Den ständigt porlande bäcken har tystnat. Kvar är en svart sörja och några vattenhål. Kvar står också min sons påbörjade vindskydd; en pressenning av stor modell och en stege som vi troligtvis kommer leta oss tokiga efter om några månader, när vi glömt vart den användes sist. Kanske blir det en klenod som upptäcks ett par generationer framåt, under mossa och kvistar, när några andra människor i en avlägsen framtid gör sitt bästa för att sätta bo och få mat på bordet. Lite så som det är för oss nu.

Vi gör många fynd ute i markerna. Mest glasflaskor, sönder rostade konservburkar och en och annan kaffepanna. Men vi har också hittat en stege, en separator, mycket stängseltråd, ett par pottor och sönderslaget porslin. Det är decennier sedan de hamnade där ute i markerna, och jag funderar jämt på vilka historier och människoöden som ledde dem dit.

Vi gör en del andra fynd ute i markerna också, som dock inte har lika många år på nacken och som nu levande människor står till svars för. Men då är det mest läsk- och ölburkar, plastpåsar, glass- och godispapper, odlingstråg och plasthylsan som är runt gravljus.

Men även en del mer udda fynd som en skjorta, ett par strumpor och förvånansvärt många golfbollar. Så man kan fundera kring även där, vilka historier och människoöden som ledde dem dit.

Men nu ska jag ta tag i mitt eget människoöde och skapa nya historier att berätta – fåren ska flyttas och det finns en hel del samtal att ringa. Livet rullar på och det är upp till oss själva, vilka spår vi vill lämna efter oss innan vi dör och åter blir till jord. Kanske är det en golfboll i en hage, kanske är det en levande landskap, kanske är det utrotade arter och förgiftade sjöar – våra val och beslut lämnar spår till de som kommer efter oss, det kan vi inte komma ifrån.

Så därför ska jag flytta får idag. Troligtvis plocka en del skärp. Och sen fundera över vilka människoöden och beslut som fått dem att hamna där.

2 kommentarer

  1. Paula Merio

    Tack för dina fantastiska reflektioner och fina inlägg. Jag prenumererar på din blogg men har sällan tid att kommentera. Nu gör jag det, du är bäst!

    • forsbergkristina

      Så fint, tack Paula!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑