Livskraft i samspel

Kossan Bläckie – precis som vilken 3-åring som helst.

Kossan heter Bläckie. För det där svarta, på kinderna, som sträcker sig upp mot de hemlighetsfulla ögonen och lite upp mot de nyfikna öronen. Bläckie, som i det svarta bläcket. Bläckie, som  engelskans black, men lite mindre hippt och lite mer töntigt – lite mer som jag. Bläckie. Tre år är hon, ungefär, den där envisa kossan. Hon kan bli rätt sur ibland. Trotsig. Precis som en 3-åring.

En dag började hon matvägra. Eller ja, hon ville bara äta spannmålskross och ratade höet. Precis som en 3-åring som bara vill äta makaroner. Med ketchup.Det håller inte i längden.

Vi åkte runt i varje gräsproducerande gård och köpte alla möjliga varianter av gräs. Dukade upp ett helt smörgåsbord av hö med olika ursprung och sammansättning. Testade olika serveringsalternativ. Allt för att få henne att äta. Allt för att få i henne de där nyttiga fibrerna som magen behöver. Som när man börjar skära smörgåsarna i trekanter, lägger gurkan som en sol, serverar på just den där speciella tallriken, med just de där speciella besticken.

Men den envisa kossan vägrade äta något annat än kross.

Jag tog kontakt med en veterinär, övertygad om att kon var sjuk. Men efter att vi pratat en stund så fnissade den där kokunniga kvinnan i andra änden och konstaterade att ”…ja, de kan ju vara bra envisa, de där korna.”

Nu äter Bläckie igen. Men inte vilket gräs som helst, så klart. Bara finaste torrhö. Och då får hon ju det, såklart. Och lite kross, för energitäthetens skull. Men bara efter att hon först ätit gräs. Först mat, sen godis. Trotsiga, envisa kossan Bläckie – precis som vilken 3-åring som helst.

6 kommentarer

 1. Eva Ullerud

  Tur att den vackra damen kom till ett hem där man förstås sig på treåringar och vill att alla i familjen ska må bra!

 2. Anna Helgesson

  Det var en skojig liknelse. Kor är envisa!
  Hälsningar från Anna bondungen

 3. Kim M. Kimselius

  Underbar berättelse om en helt ljuvlig ko. Så fin bild på henne.
  Kram Kim 🙂

 4. SlaktarStina

  Vi gör så gott vi kan!

 5. SlaktarStina

  Ja, uppenbarligen är dem det! jag skulle vilja höra mer om din barndom, bondungen! 😉

 6. SlaktarStina

  Tack Kim!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑