Livskraft i samspel

Brev till mormor, 8 mars

(Den här texten skrev jag 2019, och har därefter publicerats ett par gånger. Men jag tycker fortfarande att den är värd att ta plats, eftersom den känns mer och mer aktuell i takt med världens utveckling. Så låt dessa kvinnor och deras kunskaper, få den renässans som de förtjänar. Och kräver. För den framtid vi möter.

Och till dig som bär på den kunskapen, eller utforskar den kunskapen – kvinna eller ej – sträck på dig. Var stolt. Du är viktigt. )

Hej mormor någonstans däruppe i himmelen.

Idag är den 8 mars 2019 och därmed internationella kvinnodagen. Den fanns även på din tid, men om du tänkte på det medan du utfodrade korna och stoppade strumpor, det kommer jag aldrig att få veta.

Vad jag däremot vet, är att du bar på en massa livsviktig kunskap och färdigheter. Kunskap och färdigheter som jag tycker har blivit kraftigt nedvärderade, nästintill skambelagda. Hur det blev så, det vet jag inte. Men någonstans mellan dig och mig, så blev månadslön och akademikerpoäng, något bättre än potatis, mjölk och hemslaktat fläsk. Men sedlar mättar dåligt när affären ekar tom. Och det vet du mormor, och dina systrar med dig. Men det är som om min tid glömt allt det där.

Och sanningen är den mormor, att jag tycker det är förbannat orättvist. Det är förbannat orättvist att alla den kunskap som du bar, all den kärlek som du gav – ska ses som något mindre värt. För det var sann livskunskap som flödade i dina ådror och ett stort ansvar som du bar på dina axlar. Ansvar som du med stolthet uppbar, med rak rygg och en styrka det sällan talas om. Du knäböjde inte för livet, du bar det i dina händer.  Ömsomt tungt, ömsom lätt. Då som nu.

Och med beslutsamhet  i blick och jorden under dina fötter, tog du vad som fanns och gjorde det till något värdefullt. Till kläder och mat, värme och trygghet. Med blott en bit mark, ditt starka hjärta och kunskapen i dina händer ombesörjde du en hel familjs välmående och trygghet.

Och det är värt att upprepas; med blott en bit mark ombesörjde du en hel familjs välmående och trygghet. Ovärderlig kunskap som inte kan mätas i pengar eller akademikerpoäng. Ovärderlig kunskap som fått mänskligheten att överleva kriser och krigsår. Ovärderlig kunskap som fortfarande behövs, trots så kallad effektivisering, globalisering och digital teknik. Eller kanske just därför. Kanske är det just därför den behövs, mer än någonsin.

Och det är det jag tänker på, när jag sitt här på den internationella kvinnodagen, 2019. Jag tänker på dig och alla de andra bondmororna, med kraftiga överarmar och hucklet över håret, som visste hur man slaktar en gris likväl som tröstar ett barn. Ni som visste hur man får några morotsfrön att bli tusentals fler, hur man får mjölet att räcka och hur man klarar sig utan frys. Ni som förstod vikten av att hjälpas åt, alla utefter bästa förmåga. Ni som förvandlade mjölken till ost, fil och guldglittrande smör. Ni som insåg pengars värde men likväl dess betydelselöshet.

Ni som visste hur man ombesörjer en familjs alla behov med blott en bit mark och kraften i era händer. En familjs behov, med blott en bit mark och kraften i era händer. Blott en bit mark, och kraften i era händer.

Respekt.

6 kommentarer

 1. Margareta Eriksson

  Underbart fint! Min farmor var tusenkonstnär. Förvandlade allt till brukar och fint.
  Tack för denna text!

  • forsbergkristina

   Ja, det var duktiga på det. Inget är skräp, allt är resurser till att bli något annat, användbart!

 2. David

  Så fint, så rätt, så berörande! När jag läste den första gången i ”Jord, hopp och kärlek” gav den sån stark påminnelse om min egen och alla andras mormödrar som kämpat och slitit med sina bara händer och allt dom åstadkommit. Jag säger bara RESPEKT för den texten Stina!!!

  • forsbergkristina

   Tack David!

 3. Anna-Lena

  Så sant och vackert! Jag minns när begreppet ”kunskapssamhället” kom på 90-talet, något som påstods var nytt. Jag blev irriterad då och blir det fortfarande. Som om all världens kunskap, till exempel det du beskriver, inte var något värt. När det är tvärtom, oj vilken kunskap om det mest grundläggande som har gått förlorad, även om det förstås tillkommer ny kunskap. Tack för att du för det vidare!

  • forsbergkristina

   Jag förstår din irritation! Jag kan idag uppleva att det finns en syn om att kunskap är bara kunskap om den innebär diplom, högskolepoäng eller långa titlar. Det kan emellanåt göra mig lite irriterad och ledsen. Högskolepoäng i all ära, men det behöver inte betyda att man vet hur du ska använda det du läst om i praktiken. Och tänk all kunskap som sitter i erfarenhet och våra sinnen – sånt som man aldrig kan läsa sig till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑