Mars och saker och ting börjar röra på sig. Vintervilan är över, och jag märker att det sakta men säkert börjar rulla på i ett annat tempo. Dagarna är längre och mörkret är inte riktigt lika kompakt som tidigare.

Förberedelserna för kommande säsong är i full gång. Om lite drygt 1,5 månad så kommer den först kalven titta fram, och jag känner lite oro för allt som är. Som jag gör varje vår. Hur ska det gå? Vilka utmaningar kommer vi ställas inför?

Erfarenhetsmässigt så vet jag att det är ingen idé att oroa sig, för när det väl inträffar något, så är det alltid något som man knappt hade kunnat föreställa sig. Och utmaningarna kommer när man minst anar dem. Erfarenhetsmässigt vet jag också, att vi har rett ut stormarna, även om det har känts överväldigande när vi stått mitt i dem. Så i möjligaste mån slår jag bort de oroliga tankarna, och landar i vetskapen om att det löser sig. På ett eller annat sätt. Det gäller bara att komma ihåg att andas, äta, sova och kommunicera.

Just nu har vi påbörjat arbetet med att plocka ner stängslet på de markerna som vi inte längre kommer att bruka. Det är några km tråd som ska tas ner, och några hundratals stängselstolp som ska bort, så jag är oerhört tacksam och glad över att ha så fin hjälp av min nuvarande praktikant Lovisa från Realgymnasiet. Det är så mycket roligare, och går så mycket snabbare, när man är två.

Till slutet av veckan ska vi även gå igenom ko-gruppen för lite närmare översyn. Både för märkningarna i örat, men även avlusning. Så vet ni vad vi sysslar med, när vi grejar runt på fredag.

Vill man veta mer om vad vi grejar runt med, så där rent allmänt, så kan jag tipsa om det här digitala eventet som Länstyrelsen Dalarna anordnar 13 mars: Regenerativt i fokus | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

Då kommer Ander Assis, ordförande i Regenerativt Sverige och bonde i Ljusdal, att prata om regenerativt och föreningen. Undertecknad kommer att berätta om vår regenerativt verksamhet, liksom Roland Höckert som är storskalig växtodlare på Varaslätten.