Livskraft i samspel

Hur mår djuren i kylan?

Vilken fantastisk vinter vi har! Rikligt med snö och ihållande kyla – det här är vi inte bortskämda med under de senaste åren. Möjligtvis har det varit lite väl kallt under den senaste perioden, men det är rätt trevligt att ha en anledning att brassa på i kaminerna riktigt ordentligt.

Lätt för dig och säga, som kan vara inne i värmen. Jag undrar mest hur de stackars djuren har det ute i kylan?

Fullt relevant fråga. Låt mig ta dig med på en rundtur hos de olika djurgrupperna. Vi kan börja hos korna.

De mår bra och har det fint. Inga insekter som biter, vinterpälsen är på, fettet har byggt på därunder och tillgången på mat är fri. Dessutom sprider vi de balar som har sämre kvalité, vilket ger större valmöjligheter till liggplatser, vilket verkar uppskattas.

De äter från de spridda balarna också, men har även tillgång till grovfoder av bättre kvalité i foderhäckarna.

Tjurarna har det på samma sätt. Möjligtvis är vi lite snålare med att sprida ful-bal till dem, men de klarar sig ganska långt med sitt eget foderspill.

Fåren då? Jo, de äter friskt och kryper sen in i sitt upphalmade vindskydd. Den här baggen ska dock snart få krypa in i frysboxen istället. Direkt efter att den här bilden togs så stångade han mig blå på knäna. Tanken var att hålla kvar honom till påsk, men fortsätter han på det här sättet så börjar förberedelserna för påsk tidigt i år.

Katterna är mest inne så här års, vilket märks på alla hyss de ställer till. De trakasserar oss dagligen, men som är så söta så att de alltid blir förlåtna.

De går bara ut i absoluta nödfall, för att göra sina behov precis utanför trappen. Sen kraffsar de över otyget och beter sig som att de varit utestängda hela veckan, och måste in innan de dör på fläcken. Hela förfarandet tar uppskattningsvis 2 minuter. Och ja, de har kattlåda inne. Den är trivsam och rengjord, men dög uppenbarligen bara i somras, då skulle de in för att gå på lådan och sen ut igen. Katter alltså…

Sen har vi de andra vilddjuren. De som klättrar på stenar, bygger kojor och tumlar runt i snön. De som ska ha mat, men aldrig den som ställs fram på bordet, och som tidvis kivas så att mamman håller på att ge upp på det här med föräldraskapet. Och den ständiga skuggan Nilson, som mest är som en jobbig lillebror, men ganska roligt ändå.

De mår bra, hela högen. Någon envis hosta och kråkor i näsan, som de flest andra, men kylan sätter sällan stopp för äventyr och kojbygge. Värmen i huset är ju inte långt bort, så det är bara att ramla in igen när så krävs.

Men nu ska det bli mildväder några dagar, innan kylan hittar tillbaka. Jag håller tummarna för att vi får ha en fin och kall vinter ända till mars når sitt slut!

4 kommentarer

 1. Tommy Södetholm

  När man läser ditt brev dras min mun till ett stort leende. En stor kram till dig och din familj.

  • forsbergkristina

   Tack Tommy!

 2. Marie Elison

  Älskar det du gör fortsätt i samma anda
  Så härligt när man får ned till Bysjön och möter kossorna/tjurarna eller som nu dom fina fåren

  Guld värt
  🐮🐑

  • forsbergkristina

   Tack för dina fina ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑