Varje morgon är vi uppe med tuppen. Eller nej, det stämmer inte riktigt, det är ju vi som väcker tuppen. Men det spelar egentligen ingen roll när på dygnet vi går upp, för det är nämligen två andra avgörande faktorer som är viktiga för att få en bra morgon här hemma i skogen – en glad Knådd och en glad SlaktarStina. Trots två olika personer så finns det ett samband, nämligen mat. Bara jag får min frukost så fixar jag vad som helst, och detsamma verkar gälla för Knådden. Problemet är att ta sig dit så fort som möjligt efter en hel natt utan energipåfyllning. Det blir liksom ett litet glapp från det att vi vaknar fram till dess att maten är fixad och ligger i magen. Svårt att undvika.

Men lösningen heter planering och förberedelser. Effektivisering med andra ord. Varje småbarnsförälders stora lärdom.

Så spektaklet börjar redan kvällen innan. Alla eventuella hinder undanröjda på den livsviktiga vägen mellan köksbord-kylskåp-spis. Två grötkastruller preparerade med gryn och vatten. Noga utplacerade på sina plattor. Två färdigskivade frukter. Två tallrikar med tillhörande sked. Muggen diskad, haklappen framme. En färdigbredd macka, uppskuren i bitar till Knådden.

Det sistnämnda fungerar som muta. Med mackan köper jag mig uppskattningsvis 2 minuter extra i väntan på att gröten ska svalna av. De 45 sekunder som det tar innan han kommer på att han är hungrig, brukar räcka för att fixa de allra nödvändigaste toalettbestyren. Under tiden kokar gröten upp. De resterande 2 minuterna och 20 sekunderna så måste jag sjunga rövarvisan och dansa lite lätt hysterisk för att få honom att i ren chock glömma av att han är hungrig. Själv är jag ju numera vuxen och har därför lärt mig hålla ut i åtminstone 5 minuter, men där går gränsen.

Så förhoppningsvis så har vi innan dess slevat i oss gröten som om vi båda två vore helt utsvultna. Och det är vi ju också. Men sen. Sen när gröten ligger där i magen – och på bordet, på golvet, på pyjamasen och överallt vart den nu hamnar – då kan vi titta upp och le mot varandra och säga; Ahhhh, god morgon!

Så det funkar, oftast blir det en bra morgon. Bara alla momenten klaffar så blir det en bra morgon. Men det är inte mycket marginal att spela på.