Livskraft i samspel

Motorsågskurs – första sammankomsten

 I helgen var det motorsågskurs. En heldag i skogen tillsammans med instruktörerna från Säker Skog och de andra studiegrupperna. Omkring hundra personer var det som sprang omkring och sågade ner träd med sina motorsågar.

 Nej, riktigt så var det inte. Vi tog faktiskt inte ner ett enda träd, först måste vi lära oss grunderna i hur man hantera sågen. Och för att inte tala om alla säkerhetsaspekter! Så vi fick gå runt på olika stationer och lära oss ett och annat. Dessutom skulle vi samla poäng genom att svara på frågor och utföra vissa moment som poängsattes. Flest poäng i slutet av dagen vann en motorsåg! Motivationen var hög hos de hundratal män som samlats vid parkeringen. För att inte tala om motivationen hos de få kvinnor som också figurerade i denna människoflock. Jag räknade till sju. Tre stycken tillhörde min egna studiegrupp.

Ute på stationerna fick vi ta del av en hel del information och genomgångar. Bland annat pratade vi röjning, vedhuggning hemma på gården, skogens mångfald och försäkringar. Vi gick igenom olika sätt att starta sågen på, rekommenderade, godkända och de du ska undvika. Vi pratade om olika hjälpmedel att ha med sig ute i skogen och hur dessa bör användas i samband med trädfällning. Fällningsteknik pratade vi lite om också, men det blir nog mer av det vid nästa sammankomst.

Ett av poängmomenten var att sikta inför en figurerad fällning med motorsågen. Det hela kontrollerades med ett lasersikte och gav poäng. I min grupp var det en som fick högsta poäng och kanske fick sig karlarna en knäpp på näsan. För helt plötsligt så var det annorlunda sågar än de man är van vid och hela situationen var ju inte alls lik den när man fäller ett träd på riktigt. Pyttsan.

 Mitt på dagen fick vi en välförtjänt matpaus med medhavd matsäck, innan det var dags att såga fyrkantiga hål. Även det ett moment som poängsattes. Alltså sågningen, inte matpausen. Men om den hade poängsatts så skulle den fått 9 av 10 möjliga. Avdrag för den något kyliga temperaturen.


Sammantaget så var det en bra dag. Fint väder, mycket information och trevliga människor. 
Men vänta nu, vem hade samlat mest poäng och vann den eftertraktade motorsågen då?

 Jo det gjorde Kristina. Men inte var det jag, för det fanns fler på kursen med det namnet, även om man vid första anblicken inte skulle kunna tro det. Bra jobbat!

Nu har vi ett par veckor på oss att plugga in teori, lära oss att fila kedja samt demontering och montering av svärd och kedja. Dessutom ska vi kunna utföra kapning med dragande och skjutande kedja samt göra instick. Och så ska vi visa att vi kan använda skyddsutrustningen på ett korrekt sätt. Och så starta sågen också. Såklart.

Då har vi nivå A i hamn och kan gå vidare på själva trädfällningen, som utgör nivå B. Ett steg närmare en fin utsikt, med andra ord. 

2 kommentarer

  1. Karin

    Är M rädd att du ska bli duktigare trädfällare än honom eftersom han också går kursen?

  2. SlaktarStina

    Nej det tror jag inte. Rädd är han nog bara för att träd som han vill ha kvar skall åker ner. Men han vill nog inte riskera att bli tillrättavisad med argumentet "men jag har faktiskt tagit motorsågskörkort…"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑