Det har hittills varit en ovanligt grå, trist och blöt januari. Det är mer ett konstaterande än ett klagomål, och jag vet att det finns de som har det bra mycket värre med blötan och hot om översvämningar.

Här brottas vi mest med isen. Eller brottas och brottas. Den finns där, till följd av en vinter som hittills bjudit på en väldigt blandad kompott. Ömsom minusgrader, ömsom regn och däremellan relativt intensiva snöfall. Bra grogrund för is lite överallt helt enkelt. Och även det är mer ett konstaterande än ett klagomål.

Hittills har det ändock bra. Korna rör sig försiktigt där det är isigt, så länge de inte blir skrämda eller att de hoppar på varandra, så går det relativt bra. För mig också. Så länge som jag rör mig försiktigt, inte blir skrämd och hoppar omkring, så går det relativt bra. Och det är en fördel att de får ny matplats hela tiden – det skapar nya rörelsevägar som oftast erbjuder lite mindre is än där de trampat mycket.

Ibland kan jag fundera kring vad som händer om jag skulle ha oturen att ramla och bryta mig. Om en ko ramlar och bryter sig, så blir det nödslakt. Det har hänt oss en gång och var inte en trevlig upplevelse. Men det gav oss en av alla värdefulla erfarenheter som vi bär med oss framöver. Framför allt insikten om att vi fixade det. Inte för att vi hade något val, men ändå.

Jag hoppas vi slipper erfarenheten om hur saker och ting löser sig om jag bryter mig. Skador vill man helst undvika när man är ensamföretagare med kroppen som ett av de viktigaste arbetsredskapen. Men jag har en grovplan för det också, även om jag hoppas att jag aldrig behöver sätta den i verket. Och det är inte nödslakt. Så vi kommer nog fixa det också. Det löser sig.

Det är nog en av de viktigaste lärdomarna under de senaste åren – det löser sig. På ett eller annat sätt. Ibland är det vår målinriktade envishet som är anledningen. Men oftast är det helt andra sammanträffanden och tillfälligheter som löser situationen. Ibland är det en stark magkänsla eller väl genomtänkta beslut. Men det löser sig. Alltid. På ett eller annat sätt.