Livskraft i samspel

Sammanfattning 2022

Dags för sammanfattning av året! Samma procedur som vanligt, håll till godo den som vill, och ni andra kan lägga tiden någon annanstans. Kanske göra en egen tillbakablick på 2022? Här är iallafall min, med frågor som seden bjuder.

Jag och Nilson.

Gjorde du något 2022 som du aldrig gjort förut? Ja, lite ditt och datt. Som att uppfostra en bordercollie och delta på diverse vallningskurser. Hemslaktade en bagge. Ridit på en häst (ja, på riktigt, jag har inte ridit på en häst förut…!) Klippt får. Assisterat en ko vid en krånglande kalvning. Jagat förrymda kalvar på byn. Hittat en död kalv i hagen och kört den till Uppsala för obduktion. Tagit hand om kor med mastit och klövböld.

Mjölkar ur Beatrice som drabbades av mastit. Skivorna på sidan byggde Millimetermannen som ett skydd mot sparkande ben.

Jag har även för första gången stått öga mot öga med en uppstissad tjur, som skrapade med klöven samtidigt som den frustade och vrålade. Jag blev så rädd att jag blev skitförbannad och skällde ut honom. Efter ungefär 10 sekunder kom insikten till mig att han väger minst 900kg mer än mig, så då hoppade jag in i bilen och åkte därifrån, så vi båda kunde lugna ner oss. Lite chockad över min egna reaktion. Men inte så chockad över själva händelsen, då tjuren ifråga visat växande tendenser till dålig attityd under sensommaren. Men nu ligger han i frysboxen.

Genomdrev du någon stor förändring? Nej tyvärr. Men jag la grunden för att kunna genomdriva den 2023. Den som lever får se.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, inte vad jag kan påminna mig om.

Vilket datum från år 2022 kommer du alltid att minnas? 2:a juli, då drog jag på mig finstassen och åkte på bröllop i Jämtland. Jag minns känslan av att åka genom Sverige i Leksandsdräkten, få träffa människorna som jag tycker så mycket om och sen fira kärleken på en vacker plats i skogen. Jag minns smaken av hemtjärnat smör, magin som glittrade – brusade – fladdrade nere vid ån och den trolska dimman som omsvepte oss framåt nattkröken. Ett fint minne.

Jag i Leksandsdräkten, det vackraste jag kan bära.

Dog någon som stod dig nära? Vår gosiga katt Kurra dog i början av året. Därutöver så har döden varit väldigt närvarande under hela året. Så där närvarande, så jag behövde skriva en dikt som börjar med raderna;

Döden är på genomresa, han lämnar smulor på mitt köksbord som inte går att torka bort.

Resten av dikten får ni ta del av en annan gång, för vi behöver prata om döden. Det är jobbigt och ledsamt, men alla kommer vi möta den, alla kommer vi uppleva den. Varför då inte prata om den?

Kurra, som inte finns med oss längre.

Vilka länder besökte du? Har stannat i Sverige. Det här året också.

Bästa köpet? En 8 liters gjutjärnsgryta, för några hundringar på en loppis, tänkt för mina storkok. Den väger bly, och att laga mat och hantera den, är som ett helt styrkepass. Men insikten om att den kommer hålla hela min livstid, gör mig så innerligt lycklig. Det innebär att jag aldrig mer kommer behöva köpa en 8 liters gryta! Jippie – ett livsmål uppnått!

Storkok med lammkotletter i min bästa gryta!

Gjorde någonting dig riktigt glad? Alla människor jag träffar och småpratar med när jag är ute i markerna.

Oplanerad mat och bubbel på en veranda, efter en lång dag med grässkörd i det smällheta juli.

Att klä upp mig för att gå iväg på fest. Dansa.

Mina barns kreativitet.

Att några nominerat mig till Björkmanska kulturpriset. Det är så fint att tänka på, att människor tagit sig tid och engagemang för att nominera oss till ett pris. Att det jag ( och Magnus…!) gör, är så pass värdefullt för andra, att de gör den ansträngningen. Det gör mig glad.

En ögonblicksbild från en sommardag på ”jobbet”.

Saknade du något under år 2022 som du vill ha år 2023? Tid och ro för att skriva. Fullt fokus och närvaro.

Vad önskar du att du gjort mer? Bjudit hem folk för att dela en måltid med oss, trots allmän trötthet och långkalsongutstyrsel. Eller kanske just därför. Det är de som blir de bästa måltiderna, att mätta sina magar tillsammans med andra, mitt i vardagens vardagligaste vanlighet.

Bubbel och köttfärslimpa tillsammans med vänner i långkalsonger.

Vad önskar du att du gjort mindre? Scrollat. Ätit sådant som jag vet att jag inte mår bra av. Och det är ren katastrof och stor skam att detta återupprepas år efter år – ändring på det!

Favoritserier från året som gått? Julkalendern. Det är den enda serie som jag följer. Om vi nu snackar teve. Annars kan jag rekommendera Talasbuan på youtube.

Bästa boken du läst i år?  Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Om du är det minsta intresserad av människan som varelse på den här planeten så kan jag rekommendera den.

Jägarinnan av Kate Quinn. En sån där bladvändare som utspelar sig under andra världskriget och ändå har någon form av verklighetsförankring. Oerhört skickligt skriven, och jag kan varm rekommendera hennes andra böcker också. Vart liksom tvungen att klämma igenom allihopa, när jag äntligen hittat en så bra författare. Men lyckos mig, så har jag en bok kvar!

Läsvärd bok.

Största musikaliska upptäckten? Inga nya upptäckter, tyvärr. Billy Opel har ju varit med ett tag, men kan inte låta bli att imponeras av han förmåga att få ihop texter med svängig musik, och samtidigt göra en poäng över nutiden på ett förnurligt sätt. Som nutidens Allan Edwall, men med lite mer sväng och Dala-karaktär.

Vad var din största framgång på jobbet 2022? Att siffrorna stämde överens i bokföringen i slutet av året – på öret!

Jag har skött den löpande bokföringen sedan jag startade företaget 2017, helt utan utbildning och egentligen ingen form av grundläggande förståelse för systemet som de här siffrorna ska in i. Learning by doing i sin hårdaste form, kan man nog säga.

Tur för mig att jag har en så hjälpsam och kompetent vän som hållit mig i handen, gett handledning och upplyftande ord när jag egentligen förtjänat ett ruttet ägg i pannan. Tidigare år har jag ringt med gråten i halsen och paniken i bröstet för att jag inte får ihop siffrorna, hur mycket jag än vrider och vänder och dubbelkollar. Och hon har gladeligen kommit med sin skarpa hjärna, gett av sin tid och kraft för att hjälpa mig reda ut härvan. År efter år. Jag har känt mig som ett hopplöst fall varenda gång. Men i år behövs det inte. Och jag ser fram emot att bjuda hem henne utan bokföringstrassel i bakfickan!

Största framgång på det privata planet? Jag har dumpat alla mina tilltänkta projekt som jag ändå inte prioriterar och därmed inte hinner med. Så istället för att de ska stå där och vara ivägen, och skapa en känsla av att jag ”inte hinner med”, så har jag gjort mig av med alla grejer som är kopplat till dem. Halvsydda klänningar, prylar och manicker som ska återbrukas till något annat men som inte är aktuellt nu. Möbler som jag ändå inte vet vart jag ska ha och som behöver renoveras. De har fått stuffa vidare, till någon som har en bättre plan och som har nytta av dem nu istället. Förfarandet har varit förvånansvärt helande för mig.

Största misstaget? Det finns inga misstag, det finns bara lärdomar. Och många sådana finns det att summera under det gånga året. Som alltid.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Svårt att säga. Så ingen större skillnad gissar jag?

Nyfött lamm.

Vad spenderade du mest pengar på? Privat – ett bilhelvete. I år igen. Skrutti-bang-bang-passaten gav upp och det var bara att hosta upp pengarna. Usch och fy för bilar. Måtte energipriserna bli så dyra så vi alla börjar förflytta oss med cykel och häst igen.

Något du önskade dig och fick? En hallonhäck! Som jag kämpat med denna hallonhäck – i år kunde vi skörda.

Något du önskade dig och inte fick? Jag har svårt för önskningar. Och drömmar. Kanske borde jag bli bättre på det. Men saker är som de är, och de är det av en anledning, eller inte alls. Oavsett, så behöver vi hantera det. Acceptera eller agera.

Vad gjorde du på din födelsedag 2022? Minns inte ens, det var en vanlig dag. Men dagen efter föddes det en kalv, alldeles för tidigt!

Kalven som föddes för tidigt fick namnet Pytte.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Massor. Typ disk som diskar sig själv, kläder som inte behöver tvättas och en liten hustomte som städar medan vi andra sover.

Vad fick dig att må bra? Människor. Sömn. Stickning. Djur. Avlägsnadet av prylar som inte används. Stunderna vid sjön.

Kreativitet och svalka vid sjön.

Vem saknade du? De som inte finns med mig längre, och de som jag önskar bodde närmare. Men kanske lite extra; mormor. Det är så mycket som jag skulle vilja fråga henne om, så mycket jag önskar hon kunde visa mig.

De bästa nya människorna du träffade? Mycket konstig fråga, jag rangordnar inte människor på det sättet. Men jag är väldigt glad över familjen Surtman som kommit till bygden och startat igång Gamla Brukskontoret. De bakar gudomliga bröd och andra bakverk, och har gjort det så fint i den anrika byggnaden. Det är med stolthet jag levererar köttfärs till deras köttbullemackor och pajer!

Mest stolt över? Min familj. Att vi fixat ytterligare ett år med djuren och företaget och tar små pyttesteg åt rätt håll, år efter år. Återstår att se hur det blir de kommande åren, de kommer vara en riktigt utmaning.

Högsta önskan just nu? Att gemene man börjar fundera och ta ansvar över sin tillgång på mat i en framtid som inte ser ut som den vi är vana vid. Det är mycket som skakas om just nu, och det enda vi vet är att vi kommer behöva mat imorgon också. Och dagen efter det, och dagen efter det. Och att det kommer ännu en vinter. Och för att tala klarspråk; det är ingen politiker som kommer rädda dig om läget blir skarpt. Ansvaret över våra egna basala behov ligger på våra egna axlar. Ju snarare vi inser det, ju bättre är det.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Färre slevar i grytan, så det blir mer fokus och kraft på dem jag vevar runt med.

8 kommentarer

 1. Ingrid Edlund

  Skriv mer! Det är en fröjd att läsa dina texter!
  Jag är full av beundran över ert arbete och tankar!

  • forsbergkristina

   Tack Ingrid!

 2. Inge-Gerd Kvarnström

  Alltid lika mysigt att läsa vad som händer och hänt. Det känns som om jag är med. Du skriver så bra…
  Så härligt att se kor och får på markerna i vår fina byggd.
  Tack! 😊❤️

  • forsbergkristina

   Din ord värmer, tack!

 3. Kerstin Hermansson

  Så kul att läsa om din vardag. Det händer nåt hela tiden så jag fortsätter läsa. Ni är beundransvärda, för jag vet vilket slit det är.
  Mamma
  Fick alltid jobba på släktens gård när hon fick semester från sitt tunga jobb i storkök. Tack

  • forsbergkristina

   TAck för de fina orden Kerstin, vad roligt att du uppskattar mina texter.

 4. David Stillman

  Så fint skrivet Stina…alla borde blicka bakåt och reflektera. Det är lätt att det annars bara rullar på i gamla spår. Du verkar ha fått till en bra balans av viktiga pusselbitar av livet, bra jobbat!

  • forsbergkristina

   Tack David!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑