Livskraft i samspel

På fredag – då händer det!

På fredag välkomnar vi ett gäng vetgiriga och tänkande människor från kursen ”Regenerativt lantbruk och Holistic Management” hit till oss i Grangärdebygden, Vi kommer ägna helgen åt att att kolla marker, djur och ekosystemprocesser och hur detta hänger ihop med vad vi gör i Slaktarn´s Gård. Vi kommer också prata en hel del om hur vi tar beslut som ger välmående, styrka och livskraft för både oss själva och de ekosystem som vi alla är beroende av. – jag hoppas på en lärorik och givande helg, full av erfarenhetsutbyte, tankar och kollektiv intelligens.

Men vi ska ju överleva helgen också, och då behöver vi mat. Det känns extra roligt att vi kommer äta mat från råvaror som växt fram i det landskap som vi ska befinna oss i den här helgen.

Och blev du sugen på det sista, så kan jag med stor glädje berätta att Gästis i Grangärde, dagen till ära, serverar fredagslunch med lokal anknytning. Bland annat kött från Slaktarn´s Gård och grönsaker och tillbehör från lokala odlare och aktörer. Therese och hennes gäng gör ett fantastiskt jobb och vi har en del fina samtal om råvaror och mat, som gör mig lika glad varje gång – så missa inte det här tillfället, även om jag hoppas på att det kommer fler i framtiden!

Och för er som blev nyfikna på själva kursen; helgen är en del av en större kurs som drivs via Bäckedals Folkhögskola. Den går på 50% under ett år, är studiemedelsberättigad och är på distans med några fysiska träffar under terminerna, där vi besöker olika regenerativa gårdar. Vill du veta mer eller redan nu vill anmäla intresse inför nästa kursomgång – så klicka dig in på den här länken.

Det känns så roligt att välkomna kursdeltagarna hit till den bygd där vi verkar, och jag blir lite rörd och inte så lite stolt, när jag tänker på alla de krafter som gör det möjligt att anordna det här ute hos oss. Människorna som med engagemang och kärlek ordnar med mat och fika, lokaler, studiebesök, barnpassning och allt annat som krävs för att den här helgen ska bli så bra den kan bli.

Så ser ni nu ett gäng främmande folk som vallas runt ute i markerna i helgen, så vet ni alltså varför och vilka vi är. Och ge oss gärna en vink, en tuta eller ett hej, när ni ändå passerar! Inte för att jag vill att ni ska bekräfta att ni sett oss, utan mer för att jag vill att kursen ska se er – ni som möjliggör allt det vi gör i markerna resten av året. Markägare, ko-spanare, köttkunder, hejarklackar, verktygsutlånare, barnpassare, maskinreparatörer, medhjälpare, koflyttare, koskötare, medmänniskor, fika-bjudare – byfolk helt enkelt! Nu kör vi!

4 kommentarer

 1. Marie Svärd

  Så härligt att läsa. Jag ser fram emot att komma, och vallas runt!

  • forsbergkristina

   Man kan undra vem som vallade vem – det var fint att få ha dig här, tack för att du kom!

 2. Camilla Landvik

  Vad fint det låter Kristina! Jag sökte ju denna kurs förra året. Men det var inte rätt tajming då jag behövde fullfölja ett musikinspelningsprojekt samt även ekonomiskt svårbart då jag inte har några studiemedelspengar att söka längre. Men jag fann istället en trädgårdsutbildning på vårkvisten som tog mig till dina trakter i somras, då jag lyckades landa i att få hyra ett torp med utmanande omständigheter och förlade min praktikperiod i närheten, till Rikkenstorp Andelsjordbruk och Disponentparken i Grängesberg. Jag tog kontakt med dig men tiden var ej mogen för ett besök. Det gläder mig att se och känna att ni har mycket spännande på gång. Ha en fantastisk helg!

  • forsbergkristina

   Möjligheten kommer troligtvis finnas igen, och annars är du välkommen när det passar. Med fötterna i Disponentparken och Rikkenstorp så är jag övertygad om att du hade en mycket givande tid här i trakterna…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑