Livskraft i samspel

Jag är regenerativ bonde.

När jag berättar att jag arbetar som bonde, följer alltid en obligatoriska frågan; Jaha, vad producerar du då? Är du kött-bonde, mjölk-bonde eller spannmåls-bonde?

Jag blir alltid lika ställd, för jag är ingetdera. Jag är regenerativ bonde. Jag bygger matjord och stärker ekosystemprocesser. Mitt mål handlar inte om optimal tillväxtkurva eller att tillgodose marknadens efterfrågan.

Vårt arbete handlar om att skapa livskraftiga jordar som kan ge framtidens generationer minst lika stor mängd bra mat som det ger idag. Det handlar om livskraftiga matjordar som är tåliga i både torka och regn. Livskraftiga matjordar som ger rent vatten i våra badsjöar, snår fulla med fågelkvitter och grönskande ängar som surrar, fladdrar, blomstrar av liv. Livskraftiga jordar som ger förutsättningarna för ett bra liv för alla som vill leva omkring dem, på dem, av dem och i dem.

Jag är ingen köttbonde som producerar kött. Jag är ingen hönsfarmare som producerar ägg. Jag är en regenerativ bonde som stärker förutsättningarna till liv.

Mitt främsta verktyg för att påverka jordarna är mina djur. Faktum är att de är helt avgörande för att åstadkomma det jag vill. Och som en biprodukt av det arbete jag gör och som jag vill göra, så får jag ett överskott av ägg, kött, grönsaker, skinn och mjölk. Ett överskott som jag säljer för att åstadkomma den valuta som krävs för att jag ska kunna betala min räkningar.

Så nästa gång någon frågar, så ska jag svara just det. Jag är regenerativ bonde. Jag bygger livskraftig matjord och stärker förutsättningarna till liv. Vad gör du?

10 kommentarer

 1. Ann Hultman

  Jag imponeras stort av din energi och lust att åstadkomma detta. Jag önskar att det fanns många fler som du. Men vi hoppas det kommer fler som vill gå i samma spår. Varmt lycka till, ser fram mot att få träffa Thea till sommaren. Kram Ann

  • forsbergkristina

   Tack för dina värmande ord Ann. Och det kommer komma fler. Jag är övertygad om det. Det här är framtiden, om vi vill ha någon framtid.

 2. Thorsten Laxvik

  Men vems är du?

  • forsbergkristina

   Det beror på hur man ser det. Jag är min egen. Men som regenerativ bonde så är jag bygdens – ingen bonde utan bygd, ingen bygd utan bonde.

 3. Eva Lind

  Härlig läsning! Och då förstår jag att du har en själsfrände i Axel Lindén som just kommit ut med boken ”Tillstånd”. Den förra hette ”Fårdagboken” och är i samma stil (och lite gladare än nummer två).

  • forsbergkristina

   Jag känner inte till namnet eller boken, men jag tackar för tipset! Alltid roligt med andras invinklingar i vilka böcker man borde läsa 🙂

 4. Mia

  Hej!

  Jag undrar om du känner till Jörgen Andersson? Han har hållit på med renegerativt jordbruk länge.

  • forsbergkristina

   Hej, jag känner Jörgen Andersson – han är en vän och en förebild!

 5. Martin

  Härligt att läsa! Gör mig själaglad!

  • forsbergkristina

   …och det gör mig själaglad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑