2023 behöver sammanfattas, och jag gör det med samma frågor som vanligt, likt seden bjuder. Dock börjar jag känna att frågorna till mångt och mycket skulle behöva uppdateras och ändras – kanske har du något förslag på en annan sammanafattningslista att använda när 2024 når sitt slut? Kanske sammanfattar du ditt år och vill dela med dig av vad du brukar zooma in på? låt mig veta?!

Och för dig som inte är intresserad – gör något annat. Sammanfatta ditt egna år kanske? Det är värdefullt, tro mig.

Gjorde du något 2023 som du aldrig gjort förut? Bevittnade en tvillingfödsel i kohagen. Och räddningsaktionen därefter när kossan senare bestämde sig för att bara ta hand om en av kalvarna. Därav tillkom även erfarenheten att flaskmata en kalv. För samtliga familjemedlemmar.

Plockat Carl-Johan svamp på badstranden. Skördat vinterfoder i stövlar och fyrhjulsdrift. Burkkonserverat mat. Gått nötvallningskurs och bevittnat min egna hund bli översprungen av en ko. Gått kurs om jordkällare. Sett stork och kohäger.

Avlivat en bagge och tacka, och sen tillagat och ätit diverse organ som jag förut aldrig ätit. Torkat lök.

Genomdrev du någon stor förändring? Min tillgång till sociala medier. Har inte längre apparna fritt tillgängliga och är i ren chock av vilken skillnad det gör. Bättre fokus, mer tid, bättre humör – det gör mig till en bättre människa helt enkelt! Eller snarare mer till den Kristina, så som jag själv känner henne. Har övervägt att ta bort sociala medier helt, men det går inte att förneka att det även är en dörr till information och kontakter som jag gärna vill ta del av. Men insikten om att jag inte vill eller behöver vara tillgänglig och ha koll dagligen – som att väckas ur en hypnos. Faktiskt lite läskigt – vad gör det här med oss? vilka konsekvenser ger det – individuellt men framför all på samhällsnivå?

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja.

Vilken dag från år 2023 kommer du alltid att minnas? När jag tog med mig min dotter på Sofia Karlssons konsert under Dan Anderssson-veckan. Jag lyssnade mycket på hennes skiva Mörka ballader när barnen var små, så det ligger många starka känslor, tankar och minnen i de låtarna. Det var så oerhört kraftfullt att höra musiken, rösten och tonerna strömma ur människorna på scenen och rakt in i mig, så jag satt och snörvlade en hel jävla timme, vilket jag inte var beredd på. Och min dotter blev alldeles förvirrad av hela situationen, men jag fick anledning att berätta vad musik kan betyda och att tårar inte behöver betyda sorg och ledsamhet.

Dog någon som stod dig nära? Nej, tack och lov inte.

Vilka länder besökte du? Har stannat i Sverige. Det här året också. Men sneglar på att göra en tripp till Norge och hälsa på lite intressanta människor. Den som lever får se.

Bästa köpet? Barfota skor – skor som är typ som mockasiner, dvs breda framme vid tårna och har en tunn följsam sula. Orlimligt sköna och trevliga att gå omkring i. Det jobbiga med det är att jag kommer typ aldrig använda mina andra skor mer. Känns orimligt dumt att klämma ner mina fötter, som dagligen bär upp hela mig, i några smala, stela fodral när de kan få flöda fritt och smärtfritt och bli starka för att ta mig fram i livet. Dessutom uppskattar jag att känna underlagets gropar och stenar när jag går.

Gjorde någonting dig riktigt glad? När jag något nedslagen i juli roffade åt mig möjligheten att åka till dansbandsveckan i Malung och hänga med min kompis ett dygn. Och att sen åka hem och bli nykär i min Millimeterman ( du kan läsa om känslan här)

När kursen Regenerativt lantbruk och holistic management kom på besök i oktober. Tidigare har jag varit med i lärarstaben, men sa ifrån mig det uppdraget inför 2023, för att kunna fokusera mer på annat. Men jag saknar sammanhanget och människorna. Så att få ha dem här en hel helg gjorde mig riktigt glad!

Att några kloka och driva människor startat igång föreningen Regenerativt Sverige! Gå in där och lär dig mer, och när du ändå håller på kan du kolla in Regenerativt Norge, grannlandets motsvarighet som var några år tidigare i uppstarten.

Mat-utan-frys-gruppen. Ett brokigt gäng med människor, som bara gör mig genuint glad. där några är väldigt erfarna och andra är väldigt nyfikna. Vi delar tankar, kunskap och erfarenheter kring mat. Framställandet, tillvaratagandet, tillagning och allt annat som man kan fundera på. En hel del historier delas också.

Betesutbytet, anordnat av Maria och Tomas Torsein på Bältaregården. På plats fanns människor från olika platser i världen, med den gemensamma glöden för att regenerera vår värld genom att vitalisera ekosystem. Allan Willams, från Understanding AG, var på plats och delade frikostligt med sig av sin kunskap och långa erfarenhet, likt all andra som var där. En guldgruva att ösa ur, på alla sätt!

Sen är det allt det där fina i vardagen. Ungar som är fulla i blåbär. Kojor och andra kreativa byggen. Betande djur, grönskade landskap och glad människor. Kaffeinbjudan hos diverse folk.

Saknade du något under år 2023 som du vill ha år 2024? Dicsiplin och ordning.

Vad önskar du att du gjort mer? Sagt nej. Litat på min egen kunskap och förmåga. Skrivit – det ger mig så mycket.

Vad önskar du att du gjort mindre? Gett med mig. Jag har låtit mig själv bli överkörd lite för många gånger under det gångna året.

Favoritserier från året som gått?  Talasbuan på youtube.

Bästa boken du läst i år?  Det har varit dåligt med bra skönlitterära böcker i år, jag har inte riktigt hittat något som suger fast i mig på samma sätt som de böcker av Kate Quinn gjorde förra året.

Men det var ganska trevligt att läsa ”A Bold Return to Giving a Damn” av Will Harris.

Största musikaliska upptäckten? Har halkat in en del på country och är just nu inne i processen att hitta de artister som tilltalar mig bäst. Sen är det bara att hitta en cowboyhatt, ett par boots och en häst, så är ju vilda västern livet komplett.

Vad var din största framgång på jobbet 2022? Vi har ätit lunch! Och blivit lite bättre på att strukturera och kommunicera kring de jobb som behöver göras. Det är lätt att bara köra på när man är två energiska människor med mycket vilja. Men när dessa två energiska människor inte får mat i magen och glömmer att kommunicera med varandra, så blir resultatet inte så bra som det skulle kunna bli. Om man vill hårddra det, så kan jag nog sträcka mig till påståendet att äta lunch i rätt tid, kan vara skillnaden mellan succé och hotande skilsmässa.

Största framgång på det privata planet? Är i princip helt fri från vad som betecknats som PMDS. Detta till följd av att jag under några års tid följt Jenny Koos, även kallad Vulverine. Den kunskap om kvinnokroppen och dess hormoner som hon delat med sig av, har haft avgörande betydelse för förändringar jag gjort i mitt liv och resultaten som jag därmed har uppnått. Jag kan nu gladeligen surfa på de hormonvågor som cykliskt far genom min exceptionella kropp, istället för att drunkna i det mörka kaos som det innebär att vara kvinna. Om inte det är en livsavgörande skillnad, så säg!? Så har du besvär som kan kopplas till hormoner och som vården inte har kunnat hjälpa dig med – axla ansvaret över din egna hälsa och sök mer information. Du kommer inte ångra dig, men det kräver en del tålamod och beslutsamhet.

Största misstaget? Det finns inga misstag, det finns bara lärdomar. Och många sådana finns det att summera under det gånga året. Som alltid.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare.

Vad spenderade du mest pengar på? Bränsle. Fy fan alltså. Väntar på att systemet ska rasa så vi får anledning till att bygga upp något bättre, som inte kräver all denna snabba och långa förflyttning av mat, saker och människokroppar!

Och en ny spis, köpt i april. Den gick sönder förra veckan, mitt i ett storkok slutade den fungera. Och där stod jag, en lördag eftermiddag, med 6 liter köttsoppa, 2 kg köttfärsbiffar, en potatisgratäng och entrecote som behövde bli klara. Då är de bra fint att kunna spänta upp lite tändved och kicka igång den gamla vedspisen. Den sviker aldrig. ALDRIG!

Något du önskade dig och fick? Kanske börjar medvetenheten om vår sköra matförsörjning att flyta upp. Jag vågar inte tro på det än, men det känns som att det börjar bubbla lite här och var.

Något du önskade dig och inte fick? Tid att skriva. Vilket är så jävla dumt att påstående, för man önskar sig inte tid och får det. Man bestämmer sig för vad som är viktigt, prioriterar och gör sen det.

Vad gjorde du på din födelsedag 2022? Minns inte. Men jag var väldigt nöjd och tacksam över att få bli 37. Världen påminner mig varje dag om att man kan inte ta förgivet att hjärtat slår imorgon också. Så att få uppleva hur håret börjar få silvergråa stänk, och att några ansiktsdrag fördjupas är inte alla förunnat.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att fler människor, med stolthet och glädje, axlade sitt ansvar över att vara människa i den tid som är.

Vad fick dig att må bra? Att göra vardagliga men viktiga saker tillsammans med barnen. Som att laga mat, städa, plocka bär, stycka ett får och resonera kring livet. Att lyfta tungt. Att yoga på morgonen. Att skriva.

Vem saknade du? Åsa, Anders, Niklas och Jörgen – lärarteamet i Regenerativt Lantbruk och Holistic Managemenet. Inför 2023 frånsa jag mig att fortsätta vara en del i den drivande kärnan – helt enkelt för att behöver jag ha mer fokus på andra delar av mitt liv. Det var helt rätt beslut, men har också följts av en stor saknad över att inte ha en anledning att ha kontakt med dessa människor varje vecka. De är skarpa, genuina, genomgoda – en väldigt rolig skara människor att spendera tid med.

De bästa nya människorna du träffade? Det är så många! Men jag har uppskattat samröret med Uppfinnarklubben – skarpa engagerade människor som sitter på så mycket kunskap och erfarenhet och driv. Vi verkar i så olika världar, men ändå så lika!

Och alla människor som är kopplade till det regenerativa nätverket!

Mest stolt över? Förutom familjen och allt sånt där självklart; Att få vara en liten del i ett allt mer snabbtväxande nätverk av människor som jag vet gjort, gör och kommer göra stor positiv skillnad. I det lokala och globala. Och att vi roddat ihop ännu ett år med gården och företaget. Att jag kört mer maskin än vanligt, utan att någon katastrof har skett!

Högsta önskan just nu? Tillit, ansvar och ömsesidig respekt. Insikt, mod och glädje. Till alla.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Prioritera upp skrivandet, helt enkelt för att det är viktigt för mig. Och för att alla era positiva tillrop om det jag delar, ger mig mod att låta det ta större plats. Tack.

Tänker också ta hand om min kropp bättre. 2023 har gjort mig påmind om att det går inte att leva på gamla meriter när det gäller fysik.