Vart är korna?

Korna, några stutar och fjolårets kvigkalvar är i Norrbo. De dricker vatten ur ån, äter mat från balarna och kliar sig på slyn. De söker skydd under träden och hälsar att Norrbo är paradiset på jorden!

Tjurarna håller till i Kullen, deras stängsel har snart snöat över, men de håller sig till sina upptrampade stigar. Åtminstonde hittills. Men skulle ni möta en tjur längs vägen så är den troligtvis min.

När blir det nya kalvar?`

Kalvningen startar i slutet av april och håller i sig under maj månad.

Hur många blir det i år?

Det vet jag inte, men det är 17 djur som möjligtvis har blivit betäckta. Vi misstänker dock att i ko inte är dräktig, men det återstår att se. Vi dräktighetsundersöker inte våra djur, utan väntar tills kalvningssäsongen är över, då ser vi vilka som har fött och inte. De som inte blivit dräktiga brukar få gå kvar över sommaren, men inte till nästkommande säsong. Det är ett av våra sätt att bygga en stark, frisk och vital besättning. Men som med alla andra riktlinjer så finns det undantag.

Lammen då, när kommer de?

Lammningen bör dra igång i maj, och bör vara slut ungefär lika snabbt som den drar igång. Det blev en rekordkort betäckningsperiod i år, knappt 4 veckor. Tanken var att baggarna skulle gå med fram till påsk, men efter ett par veckor så började den ena baggen att hoppa över stängslet. Lär han tackorna det, så blir det stora problem i framtiden. När en annan bagge samtidigt utvecklade taskig attityd, så togs beslutet att skicka dem vidare i livets kretslopp, ett par månader tidigare än planerat. Återstår att se hur många tackor som hunnit bli betäckta. I juni så vet vi.

Hur många djur har ni nu?

50st nötkreatur, och 15 tackor. 3 katter och 1 hund. Men det är nog mer att det är de som har oss. Liksom samäger oss, som deras personliga uppassare. Katterna är värst, de håller på att driva mig till vansinne.