Livskraft i samspel

Tillfälligheter som gör skillnaden.

Det finns dagar då man förundras över hur en rad tillfälligheter faller samman till något riktigt avgörande. Igår var en sådan dag.

Det började med att jag försov mig med en hel timme. Händer i princip aldrig, men telefon hade laddat ur och jag var trött. Uppenbarligen även hunden och katterna, som annars brukar väcka mig exakt 05.25, de dagar jag själv planerat att ta lite sovmorgon. Jag hann dock få upp barnen så de kom i tid till skoltaxin, men hela morgonen blev liksom förskjuten en timme, till följd av försovningen.

Sen skulle jag göra lite administrativt. Och ibland tenderar sådana saker att liksom bli en oanad snöboll av moment som behöver åtgärdas ganska omgående, och just en sådan dag var det.

Klockan var en bit efter lunch när jag lämnade hemmet för att åka ut på djurrundan. Jag brukar alltid ta dem i en speciell ordning, men just den här dagen, så såg jag en oklar anledning att tillfälligt rucka på den ordningen. Så jag åkte till fåren först. Där hade en fodersäck försvunnit. Jag letade och letade, men den förblev borta. Så utfodring och tillsyn tog längre tid än vanligt.

När jag väl var klar så fick jag ett samtal från en person som jag inte haft kontakt med på ett par år. Det blev ett ganska långt samtal, innan jag kom vidare till korna. Väl hos korna, så var huvudet fullt av eftertänksamhet och funderingar, så uppgifterna gick långsamt och jag dröjde mig kvar bland kornas trygga kroppar, eftersom det är där som jag tänker som bäst.

När jag slutligen landade i bilen för att åka vidare till tjurgruppen, så blev det som en örfil från klockan på instrumentbrädan. Det vart till att skynda på, om jag skulle hinna hem och laga mat innan ungar skulle skjutsas till hockeyträning.

Men det blev ingen hockeyträning. Och det insåg jag så snart jag kom fram till tjurarna. För där låg en ungtjur på sidan och darrade. Magen var uppsvälld, ändtarmen fanns utanför kroppen och ögonvitorna var framme. Jag kunde konstatera att han fortfarande levde, men var osäker hur länge det skulle vara. tiden kändes knapp. Jag fick honom att sprattla till, men han tog sig inte upp på benen. Han hade liksom sjunkit ner i snön med sidan och tog sig inte därifrån. När de hamnar i den positionen så få de inte ut gaserna ur våmmen, utan trycket i buken ökar, och ökar och på relativt kort tid så dör dem.

Jag försökte dra och knuffa för att få honom på rätt köl, men det var för tungt. I ett reflexmässigt ögonblick, med fast beslutsamhet att få upp honom bröstet, tog jag ett mycket dåligt beslut. Ungtjuren spratt till, och fick liksom upp ryggen i samband med att jag knuffade på honom, och av ren reflex satte jag dit mitt ben som stöd bakom ryggen. Men när han sen damp tillbaka så var tyngden av hans kropp för tung för att hålla, så jag fastnade med benet under tjuren. Till början omöjligt att rubba.

Men som av en konstigt sammanträffande, så hade jag, just den här dagen, satt på mig mina slitna skalbyxor istället för arbetsbyxorna. Och som av en händelse hade jag även tagit på mig vinterstövlarna, istället för de snörkängor som jag börjat använda de senaste veckorna. Och tack vare det, så kunde jag relativt enkelt dra ut foten ur stövel, slita av byxbenet och få loss benet. Stövel satt kvar, men jag såg min chans till att kunna kila in ett par bräder för att få till hävstänger. Det såg ut att funka, tills de gick av, och han damp ner igen.

Jag ringde runt till diverse folk för att söka hjälp. Jag ringde även veterinär för att få någon slags vägledning om det ens var någon idé att få honom på rätt köl, med tanke på tarmen som hängde ut. Veterinären bekräftade att tiden var knapp, och att avlivning nog var det bäst alternativet.

I väntan på den mänskliga hjälp som var på väg, så åkte jag hem och hämtade bultpistol och kniv. Förberedde mig mentalt på en avlivning i hagen. Jag drog djupa andetag för att lugna ner mig, men adrenalinet pumpade i kroppen. Jag var blöt av svett och det avslitna byxbenet slängde runt vaden som en påminnelse om vikten av genomtänkta beslut.

Jag sammanstrålade med mina vänner, och vi beslutade att göra ett försök att få upp tjuren på rätt köl och att se vad som hände. Alla tre tog i och lyckades få honom att rulla runt. Han spratt till och kom upp på mycket vingliga ben. Blicken var dimmig, magen som en stor ballong, och tarmen hängde fortfarande ut. Han var rejält omtumlad. Men han stod kvar på benen. Han rapade. Stod still. Och långsamt började blicken vakna till liv, i takt med att magen minskade.

Men tarmen hängde fortfarande ut, och det bekymrade mig. Jag behövde få in honom i en behandlingsbox. Vi dividerade kring om det var bäst att fösa honom genom den höga snön fram till behandlingsboxen eller om jag skulle hämta traktorn för att flytta anläggningen närmare. Och mitt i den värsta beslutångesten, så tog han plötsligt några vacklande steg, och – SLURP – så hade tarmen åkt in igen! En helt otrolig grej att bevittna, men nu kan man checka av den från sin bucket-list! Därefter gick tjuren fram till foderhäcken och började att äta tillsammans med sitt grabbgäng.

Det var tät tillsyn under dygnet som följde, med oro för att något tagit skada hos honom, men det verkar som att han har repat sig bra.

Och det finns så många tillfälligheter under den här dagen, som ledde fram till att vi ändå lyckades rädda ungtjuren. Hade jag kollat till djuren i vanlig tid, så hade jag troligtvis inte upptäck honom. Och dagen efter hade det varit för sent. Men oplanerad sovmorgon och allt annat som strulade, gjorde att jag kom till hagen i en tid för att utföra en räddningsaktion som visade sig bli lyckad.

Och alla de här tillfälligheterna som liksom flätar in sig i varandra och tar mig till rätt ställe i rätt tid, som om det redan vore förutbestämt, uppehöll min hjärna hela kvällen. Ända till min jordade Millimeterman sakligt konstaterade att allt är så komplext ändå, och påverkas av så små nyanser, som fjärilsvingar som startar en hel orkan. Så hade jag varit hos djuren en annan tid, så hade det kanske aldrig hänt, för då hade hela förloppet blivit annorlunda och de hade lagt sig på ett annat ställe. Och det har han ju helt rätt i. Men ibland måste man tillåta sig att förundras, över den komplexitet som ändå leder fram till något bra, på ett nästan oförklarligt sätt.

Jag lärde mig mycket igår. Och känner stor tacksamhet över att ha så fina vänner som kommer till undsättning med bra input, styrka och frågor när man själv är indränkt i adrenalin av stundens allvar.

12 kommentarer

 1. Kristina Olofsson

  Du/ni är fantastiska 🙏🤗

  • forsbergkristina

   inte så mycket mer än någon annan, men vi ägnar oss åt lite andra saker än vad gemene man gör om dagarna..!

 2. Lena Hörnstöm Andersson

  Underbar och spännande läsning. Ser fram emot nästa kapitel😊.

  • forsbergkristina

   Vad fint, tack!

 3. Tommy Södetholm

  Vilken fantastisk berättelse man blir stum av beundran. Och eftertanke hur vi formar våra liv och andras.

  • forsbergkristina

   vad fint att du tog till dig den biten, hur vi formar våra liv och andras.

 4. Inge-Gerd Kvarnström

  Så fint så grymt jobbat. Beundransvärt. Du/ni är otroliga.

  • forsbergkristina

   Tack för fina ord. Men vi är nog inte så otroliga, men vi arbetar med annat än vad gemene man gör om dagarna.

 5. Berit Josefsson

  Vilken dag och vilken vacker berättelse du formar med dina ord. Jag kunde se allt framför mig…….och hur den unga tjuren kunde räddas med din och dina vänners hjälp.

  • forsbergkristina

   Tack Berit.

 6. Kerstin Nilsson

  Fantastiskt.. Du är grym.. stark . Vilken historia. Bra med lyckliga slut..

  • forsbergkristina

   🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑