Efter förra veckans instruktion i att så ärtskott, så måste jag nu utfärda en allmän varning. Inte för aktiviteten som sådan, utan snarare för resultaten av den.

Det kommer ju nämligen upp sådana här gröna, krispiga, spretiga saker. Kanske inte för alla, men för dem som lyckats sammanföra jord, vatten, ärtor och dagsljus i en lagom blandning, så kommer det med all säkerhet upp ärtskott. De där gröna, spretiga – ärtskott.

Syftet med de där gröna, spretiga – i det här fallet – är att klippa av dem och intaga som föda på lämpligt sätt. Och man kan tänka sig att det är här varningen kommer, men se så är det icke! Det är först i nästa skede, när du klippt de där gröna spretiga över en macka, sallad, maträtt eller vad du nu behagar äta, och därefter stoppar det i munnen som det börjar bli fara å färde.

När du känner smaken av något färskt och krispigt i din mun, trots att världen utanför fortfarande är vit av det kallaste vintertäcket. När det saftiga, trådiga, fräscha utmärker sig mot alla de torftiga smakerna som vintern vanligtvis erbjuder. Och när du sen inser att du själv lyckats odla fram denna upplevelse. Det är då varningens klockor bör klämta.

För det är då av sällsam stor risk, att du inom en snar framtid, kopplar upp dig mot en digital sida som säljer fröer. Och där, med lätthet och med vatten över huvudet, klickar hem en nästintill oförsvarlig mängd fröpåsar av alla möjliga och omöjliga sorter.
Trots att du, från början, inte tänkt att odla så mycket mer än morötter, sallad och möjligtvis någon liten rädisa. Trots att du, i vanliga fall, inte alls är någon internetshoppare av rang. Men trots det, så finns det en ganska överhängande risk, att detta köpvansinne drabbar dig i samband med att du tar din första tugga av färska, krispiga, hemodlade ärtskott.

Jag säger inte att det är något dåligt att drabbas av en smula hybris i samband med fröbeställningar. Jag säger inte att du ska låta bli att hänföras av detta spirande, ivriga som börjar bubbla inom dig. Värre saker har med all garanti klickats hem från nätet. Jag säger bara, att det finns viss risk, att det blir så. Så att du är beredd på det.

Sen kan du gärna få berätta vad du har beställt. Själv ska jag tydligen odla pumpa. Och fänkål. Hur jag egentligen tänkte är ännu oklart. Men nu har jag fröerna hemma, och jord har jag ju gott om. Vad det blir i slutändan återstår att se.