Livskraft i samspel

Från oss alla, till er alla .

Jag har aldrig drömt om att bli bonde. Nej, aldrig någonsin. Men det var bonde jag blev när jag började reflektera över vad mitt liv har för mening i det större sammanhanget. Det var bonde jag blev när jag letade svar på vad som behövs för att leva på en plats, och det var bonde jag blev när jag fick mer kunskap kring nutidens matproduktion. När jag började reflektera kring vad jag vill lämna över till generationerna efter mig, så var det bonde jag blev. Regenerativ bonde.

Jag vill vara del av något bättre. Hitta vägarna till en matproduktion som ger giftfri och näringsrik mat, samtidigt som den stärker de ekosystem som alla våras liv är beroende av. En matproduktion som binder samman människorna med den jord som föder dem. Där vi alla känner ansvar för de generationerna som ska leva på den här platsen, när våra kroppar för länge sedan återgått till jord och stjärnstoft.

Jag vill framställa mat utan profiterande mellanhänder i kostymer, vars ansvar endast sträcker sig till ökad aktieutdelning. Jag vill driva en verksamhet där min främsta uppgift är att ta ansvar för ekosystemets välmående, för mångfalden i markerna, för vattnet som omger och uppfyller oss, för jorden. Stärka möjligheten för att leva ett bra liv på den här platsen -nu, imorgon och flera generationer framåt. Och jag vill bana väg för att vi ska bli fler som kan och vill göra just detta.  

Allt detta har jag fått göra varenda dag av det gångna året. Det är en tacksamhet och välsignelse, att få arbeta hårt och känna att det är åt rätt riktning. Det är en tacksamhet och välsignelse att få fylla mina dagar med meningsfyllda arbetsuppgifter som ger både mig och omgivningen glädje. Men framför allt är det en tacksamhet och välsignelse att träffa alla er människor som gör detta möjligt.

Så till markägare och köttkunder, ivriga påhejare och stöttepelare – Ett stort TACK till er.  Tack för att ni ger mig möjligheten och förutsättningarna att ge landskapet mer liv. Tack för era stöttande ord och handlingar, glada tillrop och praktisk hjälp. Tack för att ni inser att vår kraft och vilja är fullständigt förankrad i hjärta och  långt in i benmärg, om att göra gott. För er, för oss och för livet i, under, på och omkring markerna.

Vi vet att vi inte utgör dagens norm inom lantbruket, och det är precis som det ska vara. Vill man bygga något bättre än det befintliga, så behöver man göra annorlunda. Men det är också då, när man väljer att leta nya stigar, som tilltron från omgivningen betyder så mycket. Vi vet att vi är på rätt väg, även om den inte är rak och enkel. TACK för att ni är med oss.

Vi önskar er alla en fin och fridsam jul, och tack för det gångna året!

6 kommentarer

 1. Ann Hultman

  Tack för allt ni gör för jorden💖, önskar er alla en Fridfull Jul och Ett Gott Nytt friskt År, så ni orkar fortsätta ert viktiga arbete. Kramar Ann o Sune🧑‍🎄🎅🎄🌟

 2. Laine Hutter Ehn

  Ditt sä tt att bruka jorden och föda upp djuren är inspirerande. Tack för din kärlek till djuren. Men minst lika inspirerande är det att läsa dina reflektioner omkring livet i stort och smått och få fundera lite över vår egen roll i det hela. Tack och God Jul!/ Laine och Gunnar, Rönnäsudden

 3. Inge-Gerd Kvarnström

  Detsamma önskas er fina familjen…
  God Jul o Gott Nytt

 4. Greger Lundström

  Detsamma till er. Ha en skön jul .

 5. Thomas Snellman

  Du har en medfödd gåva att formulera dig inspirerande och gripbart. Världen behöver föregångare och visionärer. Tack för att du finns!

 6. Paula Merio

  Tusen tack för allt hopp du ger om framtiden och våra kommande generationer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑