Vi har de senaste veckorna slitit hårt med taket på utbyggnaden. Det har blivit många sena kvällar för att nyttja dygnet till fullo. Regn och blåst har inte gett optimala förutsättningar, men skam den som ger sig. Och min jakt på arbetsbyxor fortsätter.

Efter att ha burit limträbalkar och balanserat runt på en stege några timmar trodde jag att vi var klara. Jag hade klätt av mig och gick in för att fixa kvällsmat till oss två hungriga arbetare. Mjölken ställdes precis fram på bordet när jag hörde hur det smattrade utanför fönstret. Först av några regndroppar. Sen av svordomar från Millimetermannen.

Återigen hade vi all anledning att reklamera SMHI:s väderprognos, då det sakta föll ett litet regn som inte skulle falla. Det upphörde lika snabbt som det kom, men vi ansåg det nödvändigt att täcka byggnationen över natten. Ett större projekt än vad det låter som. Stora presenningar som skall på plats i en svag och svinkall sommarvind – ett helvete.

Jag kastade på mig kläderna igen, men hoppade över de illasittande, ärvda arbetsbyxorna. Vis av tidigare erfarenheter, visste jag att de innebar ett irritationsmoment och därmed även en säkerhetsrisk. För du vill inte snubbla över för vida ben när du går på en byggnadsställning. Du vill inte att grenen ska hänga halvvägs ner på låret när du ska klättra på ett tak. Så jag skippade dem, i den idiotiska tron om att långkalsonger skulle vara bättre.

Så en stund senare hängde jag över taknocken, i långkalsonger och vindjacka, beslutsamt hållande i en skruvdragare, en planka, några skruvar och en presenning som ville dansa med vinden. I den stunden, när jag utan större framgång försökte stoppa ner skruvar i byxlinningen, bestämde jag mig för att tillfälligt ge upp min jakt på hängselbyxor och helt enkelt se till att skaffa mig ett par passande arbetsbyxor. För under tiden vi täckte taket hann jag lära mig följande:

  1. Det är svårt att klättra på tak med massa verktyg i händerna. 
  2. Det är svårt att förvara verktyg med tillbehör i långkalsongerna. 
  3. Presenning på ett lutande underlag är halt. 
  4. Långkalsonger mot presenning på ett lutande underlag är ännu halare. 
  5. Ibland är jag nidbilden av en idiot.

Så. Jakten på arbetsbyxor i hängselmodell fortsätter, för jag vill verkligen ha sådana.  Men tills dess att jag finner några, får jag nöja mig med ett par vanliga. Långkalsonger duger helt enkelt inte. Funktionellt var ordet.