Livskraft i samspel

Koflytt på sportlovsfredag.

Sportlovsfredag och det vankades koflytt som aktivitet! Inte alltid så populärt när det annonseras till berörda sportlovslediga barn, men i slutändan brukar det ändå bli riktigt bra. Barnen blir ju större för varje år och kan vara mer delaktiga, vilket också gör aktiviteten roligare – för både barn och vuxna.

Det var inte så längesedan de var små och jag släpade runt dem på kärror och i bärryggsäckar, när någon gårdsyssla behövde bli uträttad. Så att de nu kan vara med och hjälpa till med det vi gör, känns fantastiskt fint. Eller som barnen säger; ”nu kan vi göra riktiga grejer!”

Men innan koflytt behövde de dagliga sysslorna uträttas. Det är en lärdom som kommit till mig under åren – börja alltid med det som absolut måste göras.

Att mata fåren är en sån grej. Och att fylla vatten till ungdjuren. Nilson höll självklart koll.

Och sen behövde det förberedas för själva flytten – foderhäckar och vattenkar som ska på nya ställen, montering av aggregat och lite sånt.

Alla (st)jälp-redorna , dvs korna, var med så klart, och inspekterade att att muttrarna var åtdragna på traktorn, inspekterade däckens mönsterdjup och retades genom att hotfullt nosa på hydralslangarna…och att stå i vägen, så klart. Det är lite av deras specialtalang, att placera sina stora kroppar där man har tänkt att åka. Och sen oförstående titta upp mot aktuell fordonsförare, som kan tuta och vifta hur mycket som helst, för korna har inte bråttom att flytta på sig. Typ så.

Kossan Dora tog en närmare titt på hinken, så att hon inte missade något gott.

Dora är en av mina absoluta favoritkor, och är en av de första vi köpte in. Hennes fullständiga namn är egentligen Ko-mandoran. Hon är ungefär tre hus bred, har den vackraste färgen av dem alla, och har ett ledarskap som överglänser vilken homo-sapiens-kurs som helst.

Och sen skedde flytten! Flocken samlades ihop av kosfösargänget som sen bytte roll och agerade vägvakter. Korna trampade lydigt över vägen och in till nästa hage. Tyvärr har jag inga bilder från de momenten, då det inte riktigt är läge att fiffla med mobilen just då. Men jag har en bild på nöjda barn efter en lyckad koflytt! Kanske var inte koflytt en så dålig sportlovsaktivitet ändå….

Iallafall inte när det hela avslutades med fika på bästa Brukskontoret café och bageri. Har ni inte varit dit, så är det dags. Kommentarer överflödiga. – just do it.

2 kommentarer

  1. David

    Härligt med koflytt som engagerar och berör nästa generation.

    • forsbergkristina

      Ja, det är inte alltid populärt, men de har iallafall en unik sportlovsaktivitet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑