Livskraft i samspel

Frekvent Frågade Frågor

Hur mår korna?

Jo, de mår bra! Det är bara Glittra som har oklara besvär med bakklövarna och därför rör sig med ett besvärat uttryck. Hon fick därmed en vecka i VIC-avdelningen (Very Important Cow) tillsammans med Ellen som var med som sällskapsdam. Klövverkaren kom dit för att se över hennes klövar, men det enda resultatet av det, blev en ny räkning och kläder fulla av koskit. Vi kan konstatera att något med klövarna besvärar Glittra, men oklart vad och vad vi därmed ska göra åt det.

Dock så äter hon med god aptit, har gott hull och är med de andra i flocken, så även om hon är besvärad så verkar allmäntillståndet vara gott. Med tanke på att hon är dräktig och ska kalva om ca 2 månader, så håller vi tummarna för att det inte blir värre och att hon klarar sig genom sommaren. Troligtvis kommer hon och hennes kalv få spendera sommardagarna uppe i Mjölnarbacken, där det är som ett litet kopensionat för de individer som behöver något annat än den stora flocken och stora vidder.

Hur många kor har du nu?

Räknar vi alla individer av nötkreatur dvs både kor, tjurar och ungdjur, så är det strax över 50, varav 26 stycken beräknas kalva.

Hur många kor ska ni ha?

Exakt antal vet vi inte. Det avgörs av hur mycket djur markerna behöver för att uppnå högsta möjliga vitalitet. Och det är ju avhängt på vilka arealer vi får förtroendet att förvalta, vår egna kapacitet, ekonomi, och vad vi vill här i livet. För att inte tala om vad alla andra människor vill med detta landskap som vi tillsammans delar och lever i. Om majoriteten vill att det ska vara en asfalterad parkeringsplats, eller ett industrivänligt monokulturlandskap, så ska vi troligtvis minska ner flocken rejält. Än har jag dock inte känt några vibbar åt det hållet.

När sätter kalvningen igång?

Slutet av april och den bör vara klar innan juni tar vid. Även om det är en slitig tid, med mycket anspänning och ständiga dagar (och nätter) som bjuder på överraskningar, så är det svårt att inte bli hög på livet då. Kor som krystar fram nya liv i gröngult gräs, fåglarna som sjunger, solen som värmer, träden som börjar knoppas, kalvar som skuttar – LIVET som börjar bubbla och brusa överallt, och mitt jobb är att stå mitt uppe i det där, vara en del av allt det där – livskraften..! Man kan ju bli frälst av mindre.

Hur går det för Nilson?

Det går bra för Nilson! Det märks att han har passerat valpstadiet och blivit mer mogen, även om det finns lite unghundsfasoner att ta tag i. Vi har precis börjat valla lite på ungdomsgruppen, vilket är introduktionen till att vara med och jobba med nötkreaturflockarna. Fåren hanterar han nästintill dagligen, med blandat resultat, vilket nog mest beror på den taffliga föraren, dvs mig. Men jag gör så gott jag kan, mer kan jag inte göra.

Och när han inte arbetar med djuren, så är hans favoritsysselsättning att leka kurragömma, brottas med pinnar och springa. Retas med en och annan katt är också ganska roligt. Däremellan slappar han framför kaminen eller på kökssoffan.

Får ni någon semester då?

Nej, inte om du menar 4 veckors tid med avtalsenligt lön, där vi kan göra vad som faller oss in när vi vaknar på morgonen. Det bekymrar mig dock inte, utan verkar vara något som mer skaver i andra, det faktum att vi inte tar semester. Jag ber om ursäkt för det, och kan intyga att det är helt självvalt.

Jag har istället valt 52 veckor med blygsam lön, där jag själv kan bestämma vad som är viktigt att ägna mig åt och hur jag ska genomföra det. En dag kanske jag tänker annorlunda, och offrar den självbestämmanderätten till förmån för en anställning och 4 veckors semester. Men just nu trivs jag med att arbeta 365 dagar om året, och själv bestämma hur jag prioriterar den tiden.

4 kommentarer

 1. Margareta Eriksson

  Fullständigt lysande! Bästa jag läst på länge.

 2. Marianne Bransell

  Du berättar med sån inlevelse. Så spännande.

 3. David

  Självklart vill alla ha mer av Stina och mindre av asfalterade parkeringsplatser.. heja på!

  • forsbergkristina

   du är så snäll David, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑