Livskraft i samspel

No. 3 Gränge Ko-nytt

Förlossningshjälp

Veckan startade med vackert väder och en kviga som skulle få sin första kalv. Bonden smög omkring på slätten med en kikare i handen, och kvigan sände ondsinta blickar mot den självutnämnde spanaren. Tiden förflöt och två klövar syntes under svansen på kvigan, men sen hände inte så mycket mer, trots tappert kämpande. Bonden beslutade då att hon behövde bestämma hur kalven låg, för att göra en vidare bedömning om insats. Och lyckades med hjälp av intensiv telepati och imponerande slughet, få komma fram till kvigan och göra en lägesbedömning. Kalven låg med huvudet och framklövarna åt rätt håll, men troligtvis låste armbågarna mot bäckenkanten vilket försvårade det hela. Bonden tog beslut att kalven behövde hjälp att komma till världen. Det tyckte dock inte kvigan, som inte lät bonden närma sig igen. Hjälp tillkallades och grindar bars ut på slätten. En traktor hade varit till hjälp, men eftersom den var upptagen på annat uppdrag, så fick bonden anledning till att finslipa på sin fysik, styrka så väl som kondition. Väl med grejerna på plats, så fållades kvigan in och kalven fick hjälp att ta sig ut. Det hela gick fint, och den ny-kalvade kon tog väl hand om sin avkomma, bara hon fått dricka några hinkar vatten och återhämtat sig en stund.

En törstig ko och hennes kalv innanför grindarna.

Kola-Bönan

Några dagar senare så kalvade förstagångskalvaren Kola. Kola har fått sitt namn eftersom hon har samma färg som ljus kola. Kalven som kom ut var en kviga, och var minst lika ljust kola-brun hon med, och heter därmed Kola-Bönan. Kola-Bönan är den ljusaste kalven vi fått, och det ska bli spännande att se om hon behåller sin speciella färg i takt med att hon växer på sig.

Tumult vid Sockenstugan

Den sista kalven vid Sockenstugan kom till världen utan dramatik. Rutinerade 26:an fixade det hela galant, och en till tjurkalv kunde välkomnas till världen. Samma dag fick Beatrice och hennes kalv ansluta till väninorna vid Sockenstugan.

Beatrice åker lyxtaxi tillbaka till vänninorna.

Hon möttes av en bestämd Dora som råmade högt och dovt, och skrapade med klövarna för att informera om att det fortfarande är hon som leder gruppen. Ett mindre tumult bröt ut när väninnorna skulle göra upp om att hiarkin kvarstod, och Kossan Fia passade på att ropa med sig alla kalvarna till andra sidan hagen medan korna i ett moln av jord for runt med dinglande juver och kraftmätte sig med varandra. Stora Dora vann som vanligt, hon är nästan lite skräckinjagande när hon sätter den sidan till. Hur som helst så är gruppen vid Sockenstugan nu fulltaglig; åtta kor och åtta kalvar, och de kommer snart börja flyta fram i landskapet och göra sitt viktiga jobb på fler marker.

Trafikstockning i Norrbo

Under fredags förmiddag uppstod stopp i trafiken i Norrbo, i samband med att ungdomsgruppen skulle flyttas över vägen. Gräset börjar bli grönare på andra sidan, men ungdomsgruppen var inte riktigt säker på den saken och övervägde att stanna kvar i vårvinterhagen. Tillslut var det en av gangster-kvigorna från Älvdalen som vågade sig över och blev den första att få smaka på nytt bete. Då var inte de andra så svårövertalade längre, och väg-proppen lossnade.

Ungdomsgruppen på nytt bete.

Fotnot: Gangsterkvigorna utgör en sub-grupp inom ungdomsgruppen. De flyttade hit i december, och har sedan dess hittat på mer bus än vad de andra djuren någonsin gjort tillsammans.

Veckans fråga; Hur många kalvar är det kvar?

Det vet vi ju såklart inte. Något djur kanske bär på två kalvar, och någon kanske föder en döfödd kalv. Men det är 8 djur som ännu inte har kalvat, och som vi håller extra koll på.

Kalv-Kollen

Antal kalvar vid Sockenstugan: 8

Antal kalvar på Stakheden: 6

1 kommentar

  1. Karin

    Du är en riktig ” Kosör” 😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑