Kalvsemester

Den här veckan tog nötkreaturen ledigt från kalvningen. Trots spända juver och allmän svullnad, så har ingen kalv kommit till världen.

Detta berättade dock inte nötkreaturen för bönderna, som lika intensivt som vanligt varit och tittat till djuren, i hopp om att få möta en ny kalv. Nu verkar dock semestern vara till ända, för under söndagen så kom en till tjurkalv till världen nere på Stakheden, och flera kommer titta ut inom de närmaste dagarna.

Fårturné

Fåren har fått av sig sin vinterpäls och drog iväg på sommarturné under början av veckan. De började i backen upp mot Mjölnarbacken och har sen under veckan flyttat vidare till markerna kring kyrkan i Grangärde.

Tanken är att fåren ska flytta omkring på marker som är lite för små för ko-flockarna. Denna idé har slagit väl ut och deras turnéplan är så gott som fullbokad. Dessutom är det väldigt bra träning för Bonden och Nilson att träna vallning i nya miljöer i takt med att hagen flyttas runt.

Framtidslöftet Nilson och hans klåpare till hundförare

Under veckan var vallhunden Nilson och bonden iväg på vallningsträning. Talangen Nilson överöstes av lovord, medan hans hundförare fick en del tips om vad hon behöver träna på. Man kan tycka lite synd om Nilson som fått en sån klåpare till hundförare, men Nilson hälsar att han ändå hyser hopp för framtiden.

Slagsmål i tjurhagen – en skadad

Sammanföringen av de två tjurgrupperna har lett till en del tumult. De kaxiga småtjurarna från Älvdalen har fortsatt utmana Stor-tjuren och i början av veckan verkar någon form av uppgörelse gått av stapeln. Stor-tjuren gick vinnande ur striden, och en av småtjurarna blev halt. Efter noggrann undersökning konstaterades trolig lårkaka, och lill-tjuren ordinerades vila och att avstå från att utmana de stora killarna. Detta lyssnade han inte alls på, men verkar ändå har repat sig bra under veckan som gått.

Ko-flyttar och vägvakter

Gräset har börjat växa och därmed börjar ko-flockarna rulla runt i bygden. Tjurarna uppe i Kullen är inne på sin tredje hage, korna har svept över till hagen vid noret och ungdomsgruppen har promenerat genom Norrbo för att fortsätta sitt viktiga jobb på markerna där. Bonden vill rikta ett hjärtligt tack för uppslutningen kring flyttarna, till alla glada bilförare som uppskattar lite trafikstockning och till nötkreaturen som visar sig från sin bästa sida när de vet att gräset faktiskt är grönare på andra sidan. (Åtminstonde till den sidan dit bonden tycker de ska gå). I samband med att flockarna börjar flyttas runt, börjar det dyka upp stängsel kring åkrar och hagar och ibland i skog och dungar. Ser du en vit eltråd, eller ett grönt nät – utgå från att det är el i dem. Ser du inte tråden eller nätet, så märker du om det är el i den.

Mata bonden istället för fåren

Fåren befinner sig nu på platser där det passerar mycket folk, och Gränge Ko-nytt vill uppmana alla att INTE mata fåren med knäckebröd eller dylikt. Risken är att fåren börjar förknippa varenda människa med godsaker och därmed vill tillkalla all uppmärksamhet så fort de ser en tvåbent varelse. Detta gör dem genom att bääääääääääa. Högt. Och detta kan ju kännas smickrande till en början, men inte i längden.

Intensivt bäande får kan leda till en belastande ljudmiljö, enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter, och kan därmed leda till att fåren inte kan arbeta i en miljö där många människor passerar. Tråkigt tycker deras arbetsgivare och uppmanar er istället att mata bonden, för där har det nämligen helt omvänd effekt. En bonde som får mat och godsaker blir kanske inte tystlåten, men åtminstone mjuk i rösten och på gott humör. Och möjligtvis är bonden heller inte lika söt som fåren, men kisar man lite i motljus så kan man nog urskilja siluetten av en fårskalle.

Veckans fråga – tycker Millimetermannen det är skönt att vara hemma?

Nu är det ju så att Millimetermannen är inte hemma, han är bara lite kortare hemifrån. Just nu arbetar han intensivt med att slå upp sommarens alla hagar nere på byn, till skillnad från vinterhalvåret då han arbetar med att bygga infrastruktur åt Stockholmare. Då är det dock inte stängsel, utan mer betongväggar. Skillnaden kan tyckas stor, men likheterna är fler än vad man kan tänka sig. Eller är det tvärtom, att likheterna är stor men skillnaden är mer än vad man kan tänka sig? Hur som helst så vill han hellre vara lite kortare hemmifrån än längre hemifrån. Så vet du något jobb som kan behöva en fokuserad, målinriktad, noggrann snickare med betongkunskap och farligt hög arbetsmoral – hör av dig.