Livskraft i samspel

Dags för öronproppar!

Idag delade vi av kvigorna från korna. Möjligtvis lite sent, men det var så det blev i år. Korna är kvar i Norrbo, och kvigorna har flyttat till Stakheden.

Så nu väntar en helg med en hel del muande över bygden! Jag hoppas det stannar vid det, men det är inte helt otroligt att ni kan möta ett gäng kvigor längs Stakhedsvägen. Och de har högst troligt inte utrustat sig med reflexväst. Och möter du ett gäng kvigor så vågar jag sätta 1000kr på att den här filuren är med där.

Det här är Poccahontas, och hon är en uppviglare av rang. Hon testar gränser, undersöker allt och alla, och bestämmer själv vart hon ska gå och när. En riktigt personlighet som är väldigt underhållande – så länge man slipper vara ansvarig bonde. Men ser ni dem utanför stängslet, så säg åt dem att gå hem till Stakheden. De kommer troligtvis att lyssna, men inte göra som ni säger. Så det är nog lika bra att ringa mig eller Magnus.

Som ni ser är bilden inte från idag, för idag har det regnat, regnat och regnat. Det dröp av varje plagg när vi var klara. Magen var hungrig och kroppen var trött efter att ha pulsat runt i knähög blötsnö och gjort nödvändiga stängselåtgärder. Snöskorna har kommit bra till pass denna vinter!

Vi var lite ringrostiga med flyttarna, både människor och kor, men tillslut rullade det på och djuren kom på plats. Så låt oss nu hålla tummarna för att stängslet håller djuren på plats och att de ger sig med muandet efter ett par dygn.

Men usch, det är ju inte konstigt att de muar så – de vill ju vara med sitt barn/sin mamma! Det är ju elakt att dela på dem så där!

Ja, jag förstår att man känner så och vi har faktiskt provat att inte dela dem åt. Det var vårt andra år med kalvar, och konsekvensen blev att fjolårskalvarna drack friskt av den smaskiga mjölken som de nyfödda kalvarna så väl behöver. Så med omtanke om både kon och de små kalvarna, så behöver vi göra en delning.

Det går ju såklart att låta bli också, men risken är att det är få kor och kalvar som kommer må bra av det i ett något längre perspektiv. I och för sig så skulle det väl lösa sig själv i ett ännu längre perspektiv – de som klarar det blir kvar, de andra rensas ut på naturlig väg. Tror dock inte att det skulle vara så trevligt att bevittna under den tiden det tar innan det naturliga urvalet har format en flock som inte behöver separeras. Så vi känner oss mest bekväma med att göra så som vi gör nu.

Fjolårskalvarna är då 10 månader, och de kan sedan länge försörja sig på grovfoder (gräs/hö och dylikt), och kon får då ett par månader att återhämta sig innan det är dags att ta hand om nästa. Så utifrån hur vår besättning ser ut nu, så är det värt ett par dygn med muande och upprördhet, för att flocken ska må bra i ett längre perspektiv.

Så tillsvidare ber jag om ursäkt för oväsendet, och tackar på förhand för eventuell trafikinfo!

3 kommentarer

  1. Nathali Asp

    ❤️❤️❤️

  2. Torsten Sundby

    Ni sköter korna på ett föredömligt sätt, så lite muande kan inte göra något, det klarar säkert folk, det är bara roligt att se dom på åkrarna 😀😀👍

    • forsbergkristina

      Vad fint att du känner så Torsten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Slaktarn´s Gård

Tema av Anders NorenUpp ↑